Αναθεώρηση εκτιμήσεων

Ανάπτυξη 3% της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει για το 2010 το ΔΝΤ

Αναθεωρούνται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2010, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, την οποία παρουσιάζει

Αναθεωρούνται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2010, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, την οποία παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής.

Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ανάπτυξη 3% της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και υψηλή ανεργία. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη θα ανατείλει από την Κίνα (με ρυθμό ανάπτυξης 9%) και θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ (με 1,2%) και οι χώρες της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι πιο ήπιες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκωση της οικονομίας κάτω του 1% και σταθεροποίηση το 2010.

Ωστόσο, για μια ακόμα φορά υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι η ύφεση αποκάλυψε τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Για το ζήτημα της ανεργίας στην έκθεση αναφέρεται: «Ο περιορισμός της ανεργίας, της απώλειας θέσεων εργασίας, θα απαιτήσει μικρότερες αυξήσεις ή ακόμη και περικοπή μισθών για πολλούς εργαζόμενους».

Ακόμα επισημαίνεται ότι το περιβάλλον θα παραμείνει πολύ δύσκολο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν τις αναγκαίες πιστώσεις προς αυτές παραμένει περιορισμένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk