Προσπαθεί να τα «μαζέψει»

Σάλος στη Γαλλία για ρατσιστικό σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών

Σκληρές επικρίσεις για ρατσιστικό σχόλιο σε συνάντησή του με νεαρό ακτιβιστή αραβικής καταγωγής δέχεται ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρις Ορτεφέ. Ο ίδιος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για μία «μάταιη και γελοία προσπάθεια» να εγερθεί αντιπαράθεση. Tο βίντεο που προκάλεσε σάλο.

Σκληρές επικρίσεις για ρατσιστικό σχόλιο σε συνάντησή του με ακτιβιστή αραβικής καταγωγής δέχεται ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρις Ορτεφέ. Ο ίδιος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για μία «μάταιη και γελοία προσπάθεια» να εγερθεί αντιπαράθεση.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ο υπουργός Εσωτερικών αστειεύεται με μία μικρή ομάδα ακτιβιστών από το κυβερνών κόμμα Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στη νοτιοδυτική Γαλλία στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Πάντα χρειαζόμαστε έναν. Είναι όταν υπάρχουν πολλοί από αυτούς που έχουμε προβλήματα» λέει ο Μπρις Ορτεφέ -πρώην υπουργός Μετανάστευσης.

Πριν από το αμφιλεγόμενο σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών ένας ακτιβιστής ακούγεται να λέει: «Ο Αμίν είναι καθολικός. Τρώει χοιρινό και πίνει αλκοόλ».

«Δεν ταιριάζει με το στερεότυπο. Πάντα χρειαζόμαστε έναν. Είναι όταν υπάρχουν πολλοί από αυτούς που έχουμε προβλήματα» ακολουθεί το σχόλιο του Ορτεφέ.

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση απαίτησε την άμεση παραίτηση του υπουργού, λέγοντας πως πρόκειται για αισχρό σχόλιο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από πολλές οργανώσεις που εκπροσωπούν εθνικές μειονότητες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών.

Εκείνος στράφηκε κατά των επικριτών του, υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν στον αριθμό των φωτογραφιών που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών κάνει λόγο για μία «μάταιη και γελοία προσπάθεια να προκληθεί διένεξη» και τονίζει ότι ο υπουργός δεν έκανε καμία ανφορά στην εθνική καταγωγή του νεαρού ακτιβιστή.

Ο ίδιος ο ακτιβιστής υπερασπίστηκε τον υπουργό μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αναλυτές εκφράζουν όμως ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκληθεί νέος κύκλος αναταραχής με τους μετανάστες εξαιτίας των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk