«Πράσινος» Σαρκοζί, κόκκινοι από θυμό Γάλλοι

ΠΑΡΙΣΙ. Την επιβολή «πράσινου φόρου» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ρυπογόνες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εν όψει του προϋπολογισμού του 2010 πρότεινε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί . Η πρόταση, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, βρίσκει αντίθετα τα 2/3 των Γάλλων. Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος επιθυμεί να διαδραματίσει η χώρα του ρόλο-κλειδί στην επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, τον προσεχή Δεκέμβριο, με κεντρικό θέμα την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, …

ΠΑΡΙΣΙ. Την επιβολή «πράσινου φόρου» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ρυπογόνες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εν όψει του προϋπολογισμού του 2010 πρότεινε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί . Η πρόταση, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, βρίσκει αντίθετα τα 2/3 των Γάλλων.

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος επιθυμεί να διαδραματίσει η χώρα του ρόλο-κλειδί στην επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, τον προσεχή Δεκέμβριο, με κεντρικό θέμα την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, προσπάθησε να πείσει τους Γάλλους για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου φόρου τονίζοντας ότι «είναι καιρός να προσαρμόσει η Γαλλία το φορολογικό της σύστημα και να δημιουργήσει μια πραγματική πράσινη φορολογία».

Ο «πράσινος φόρος» που προτείνει ο κ. Σαρκοζί θα κυμανθεί αρχικώς στα 17 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μόνον από τα νοικοκυριά, ποσό το οποίο θα «ελαφρύνει» μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων για όσα νοικοκυριά είναι εντελώς «καθαρά». O «πράσινος φόρος» που προτείνει η γαλλική κυβέρνηση μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 0,045 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο ντίζελ και 0,04 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης ή κιλοβατώρας φυσικού αερίου που καταναλώνεται, με την αύξησή του να είναι, κατά τον κ. Σαρκοζί, σταδιακή.

Σύμφωνα με οικονομολόγους το μέσο νοικοκυριό αναμένεται να επιβαρυνθεί με 85 ευρώ επιπλέον το έτος. Στα «χαρτιά» ο πράσινος φόρος οδηγεί (εφόσον αυξηθεί σταδιακά στα 54 ευρώ ανά τόνο) ως το 2020 στη μείωση κατά 14% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γαλλία.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk