Με το μυαλό στη γρίπη άνοιξαν τα σχολεία

Κανονικά άνοιξαν σήμερα τα σχολεία όλης της χώρας. Σε όσα όμως φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου, αποφάσισε ότι θα κλείσουν αν υπάρχει έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης. Για τα υπόλοιπα σχολεία θα αποφασίζεται κάθε φορά η αναστολή της λειτουργίας τους ανάλογα με τον αριθμό των περιστατικών. «Αν εκδηλωθούν, αν παρουσιαστούν κρούσματα, θα κλείνουν εναλλακτικά οι τάξεις ή το σχολείο» δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Κανονικά άνοιξαν σήμερα τα σχολεία όλης της χώρας. Σε όσα όμως φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου, αποφάσισε ότι θα κλείσουν αν υπάρχει έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης. Για τα υπόλοιπα σχολεία θα αποφασίζεται κάθε φορά η αναστολή της λειτουργίας τους ανάλογα με τον αριθμό των περιστατικών.

«Αν εκδηλωθούν, αν παρουσιαστούν κρούσματα, θα κλείνουν εναλλακτικά οι τάξεις ή το σχολείο» δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Επικαλούμενη επιδημιολογικά στοιχεία η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν μειώνει τη μετάδοση του επιδημιολογικού κύματος. «Αν αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων με την προοπτική να μη μεταδοθεί άλλη γρίπη» εξήγησε «αυτά τα παιδιά πρέπει να μείνουν κλεισμένα στο σπίτι τους. Οι μελέτες λοιπόν έδειξαν ότι όπου δοκίμασαν- στο Χονγκ Κονγκ 15 ημέρες- να κλείσουν τα σχολεία, τα παιδιά αυτά πήγαν όπου μπορείτε να φανταστείτε και το επιδημικό κύμα αντί να μειωθεί μεγάλωσε». Σ ημειώνεται ότι το ενημερωτικό υλικό για τη νέα γρίπη βρίσκεται ήδη στα σχολεία από χθες και σήμερα αναμένεται να μοιραστεί στους μαθητές. Επίσης η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου ανέφερε χθες ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν ήδη αγοράσει τα προϊόντα που σχετίζονται με την καθημερινή υγιεινή στα σχολεία. Οπου παρατηρηθούν ελλείψεις ή προβλήματα με τις σχολικές επιτροπές και τους δήμους, προσέθεσε, το υπουργείο Παιδείας θα καλύψει τις ανάγκες μέσω των αποθεμάτων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Αναφερόμενος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα της νέας γρίπης σε παιδί ή εκπαιδευτικό. «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο ελεγχόμενη, σε περίοδο ήπια. Είναι όμως έντονη η αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην επιστημονική κοινότηταότι η περιοχή μας και ιδιαίτερα αυτή η ζώνη του βορείου ημισφαιρίουθα αντιμετωπίσει πολύ σύντοματην πρώτη φάση της γρίπης και λίγο αργότερα θα περάσει και στο δεύτερο στάδιο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της νέας γρίπης η κυρία Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι ο εμβολιασμός ξεκινά σε δύο μήνες. Σε έξι εβδομάδες θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των μελετών για την ασφάλεια του εμβολίου.

Μαζικός εμβολιασμός στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ. Το μαζικό εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Τσεν Ζου. Η Κίνα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που δίνει επισήμως την έγκρισή της για να χρησιμοποιηθεί ένα εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου που παρασκευάστηκε σε εργαστήρια της χώρας του, διαπιστώθηκε σε κλινικές δοκιμές.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι αυτοί που θα παραστούν στους εορτασμούς για την 60ή επέτειο της εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου, ημέρα της 60ής επετείου, η οποία εορτάζεται με στρατιωτική παρέλαση, μαζική αναπαράσταση του γεγονότος και με δεξίωση. Μόνο στην αναπαράσταση συμμετέχουν 200.000 άνθρωποι. Πολλοί πάντως θεωρούν ότι ο εμβολιασμός επισπεύδεται, διακινδυνεύοντας επικίνδυνες παρενέργειες, προκειμένου να συμπέσει με τους εορτασμούς αυτούς. Μέχρι στιγμής στην Κίνα έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 5.500 κρούσματα της νέας γρίπης, αλλά κανένα από αυτά δεν αποδείχθηκε θανατηφόρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk