«Είπαν, ξείπαν» για τον Μ. Χριστοφοράκο

Στροφή 180 μοιρών». Ετσι σχολίαζε γερμανός νομικός τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου του Μονάχου να μην προχωρήσει στην παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές.

«Είπαν, ξείπαν» για τον Μ. Χριστοφοράκο | tovima.gr

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ανταπόκριση
Γ. Γαλιανός

«Στροφή 180 μοιρών».

Ετσι σχολίαζε γερμανός νομικός τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου του Μονάχου να μην προχωρήσει στην παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές. Η απόφαση αναφέρεται στο (πρώτο) ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε την 21η Μαΐου 2009 και αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Η απόφαση αποτελεί απάντηση στην αντίδραση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που έκρινε την πρωτόδικη απόφαση του ίδιου Εφετείου υπέρ της παράδοσης ως αντισυνταγματική. «Το Εφετείο έλαβε υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η έκδοση ενός γερμανού υπηκόου είναι εκτελεστή αν, σύμφωνα με το ισχύον γερμανικό δίκαιο, δεν έχει επέλθει παραγραφή των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται» αναφέρεται σε αυτήν. Και καθώς, σύμφωνα με αυτό το δίκαιο, έχει επέλθει η παραγραφή, η έκδοση δεν είναι εκτελεστή.

Το πικάντικο της υπόθεσης: στην πρωτόδικη απόφασή του το Εφετείο, αποδεχόμενο λέξη προς λέξη την άποψη της ελληνικής Εισαγγελίας, είχε υποστηρίξει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ότι δεν είχε επέλθει η παραγραφή. «Είπαν, ξείπαν» έλεγε ίδιος νομικός. «Αυτοαναιρούνται χωρίς ίχνος αυτοκριτικής».

«Μια καλή μερική επιτυχία»

ήταν το σχόλιο του δικηγόρου του κ. Χριστοφοράκου Στέφαν Κουρσάβε. «Υστερα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη κρίση».

Ο ίδιος ευελπιστεί σε επιτυχία και για την προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια σε μια δεύτερη απόφαση του Εφετείου για παράδοση του πελάτη του στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη πριν από μία εβδομάδα στη βάση δεύτερου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, έχει άλλη αιτιολογία: τη, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, απάτη ύψους 255 εκατ. δολαρίων που διέπραξε ο κ. Χριστοφοράκος εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε συνάρτηση με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας C4I.

Η προσφυγή του κ. Κουρσάβε επρόκειτο να κατατεθεί το βράδυ της Παρασκευής. Το επόμενο βήμα θα είναι η αντίδραση της Καρλσρούης. Ως τότε, πάντως, το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Γενική Εισαγγελία στον καθορισμό μιας ημερομηνίας παράδοσης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens-Hellas σε έλληνες αστυνομικούς που θα μετέβαιναν επί τούτου στο Μόναχο θεωρείται μικρό. «Δεν πρόκειται να ρισκάρουν ένα δεύτερο φιάσκο, όπως έκαναν με την πρώτη απόφαση του Εφετείου» έλεγε ο ίδιος νομικός. «Επιπλέον, δεν θέλουν να συμπαρασύρουν σε αυτό εκ νέου και τους έλληνες συναδέλφους τους».

Μια μικρή αμφιβολία όμως μένει. «Η κινητήρια δύναμη για την έκδοση του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή η Γενική Εισαγγελία» προσθέτει ο ίδιος. «Αυτή ήταν που προέτρεψε το Εφετείο να βγάλει και δεύτερη απόφαση εις βάρος του, παρά τη σαφή απόρριψη της πρώτης». Πίσω από αυτή την προτροπή, τονίζει, βρίσκεται _ κάτι εντελώς θεμιτό _ μια διαφορετική ερμηνεία του Συντάγματος αλλά και πολύς βαυαρικός νομικός πατριωτισμός _ κάτι εντελώς αθέμιτο. Ετσι μένει σε μεγάλο βαθμό «απρόβλεπτη» _ και αυτό προκαλεί περισσότερο φόβο στην υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου από ό,τι οποιοδήποτε εφετείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk