Κλείνουν τα ψηφοδέλτια όπως όπως

Μετά τις δεκάδες αρνήσεις που δέχεται η Ρηγίλλης στην προσπάθειά της για τη συγκρότηση αξιόλογων και αξιόμαχων «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, αλλά και τις πολλαπλές εθελούσιες εξόδους γνωστών στελεχών της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες, στο κυβερνών κόμμα επικρατεί σύγχυση και προβληματισμός. Το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ και, ενώπιον της προδιαγεγραμμένης ήττας, ενισχύεται η αίσθηση του πολιτικού αναχωρητισμού. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν έπεισε πολλά κομματικά στελέχη με τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Μega και στον δημοσιογράφο κ.

Μετά τις δεκάδες αρνήσεις που δέχεται η Ρηγίλλης στην προσπάθειά της για τη συγκρότηση αξιόλογων και αξιόμαχων «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, αλλά και τις πολλαπλές εθελούσιες εξόδους γνωστών στελεχών της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες, στο κυβερνών κόμμα επικρατεί σύγχυση και προβληματισμός. Το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ και, ενώπιον της προδιαγεγραμμένης ήττας, ενισχύεται η αίσθηση του πολιτικού αναχωρητισμού. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν έπεισε πολλά κομματικά στελέχη με τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Μega και στον δημοσιογράφο κ. Ι. Πρετεντέρη , παρά την εθελούσια έξοδο που υπέδειξε με τον τρόπο του στους «Βατοπαιδινούς».

Ο κ. Π. Δούκας, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των ημερών, παρά τα μηνύματα του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα είναι εκτός ψηφοδελτίου, στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το εξής μήνυμα: «Οταν έρθει η ώρα θα αποκαταστήσω την αλήθεια, αν και είναι γνωστή». Παράλληλα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η υποψηφιότητά του θα κριθεί από τη συμπεριφορά και την προσφορά του στην κυβέρνηση από τη θέση του υφυπουργού και επικαλείται μια σειρά από κινήσεις του, κυρίως όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομίας.

«Ολα αξιολογούνται, όλα κρίνονται και την κατάλληλη ώρα, που είναι η ώρα της κατάρτισης και της παρουσίασης των ψηφοδελτίων, ανακοινώνονται οι αποφάσεις» τόνισε ο κ. Καραμανλής και διευκρίνισε πώς συγκροτήθηκαν οι λίστες: «Μέσα στις γενικές αρχές είναι η συμπεριφορά, η διαδρομή του καθενός, κατά πόσο συνάδει και με το πνεύμα και με την πολιτική και με το ήθος της παράταξης, αναμφισβήτητα. Καθαρές κουβέντες». Βέβαια στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανέφερε για την υπόθεση Βατοπαιδίου, προκαλώντας ερωτήματα: «Εν πάση περιπτώσει, οφείλω να σας ξαναπώ πωςδεν είναι μόνο ότι δεν το πιστεύω εγώ. Από μια μακρά διαδικασία εξέτασης μαρτύρων περίπου δίμηνη, όχι, περίπουάνω των δύο μηνών, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχοποιητικό για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Βεβαίως η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται και περιμένουμε όλοι να δούμε».

Σ τη Ρηγίλλης προσπαθούν να κλείσουν τα ψηφοδέλτια, τμήμα των οποίων θα ανακοινωθεί μεθαύριο. Η καθυστέρηση που καταγράφεται στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων προκαλεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης προσπαθούσε χθες όλη την ημέρα, μετά και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων από το ΠαΣοΚ, να «κλειδώσει» τις «γαλάζιες» λίστες. Το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ, εκτός από τις αρνήσεις και τις αποχωρήσεις, είναι η αδυναμία εξεύρεσης αξιόλογων γυναικών. Και για να κλείσει το θέμα γίνεται αγώνας δρόμου.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι το προεκλογικό παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις, πολλά στελέχη της ΝΔ που ήθελαν να είναι υποψήφιοι αναθεωρούν τις αρχικές σκέψεις τους και απορρίπτουν τις προτάσεις για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Και αυτό διότι θεωρούν «πολιτική αυτοκτονία» το να συμμετάσχουν σε ψηφοδέλτιο την τελευταία στιγμή, αφού δεν θα έχουν τον κατάλληλο χρόνο να ετοιμαστούν για την εκλογική μάχη, ενώ η προδιαγεγραμμένη ήττα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Συμβιβασμοί και… ρώγες
Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να «κλειδώσει» τα ψηφοδέλτιά του άρον άρον και με συμβιβασμούς που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Σε πολλές περιφέρειες πρυτανεύουν άλλα κριτήρια επιλογής, που ήδη προκαλούν ενστάσεις και εσωστρέφεια. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ενδέχεται να τοποθετηθούν στελέχη για τα οποία ακούγεται ότι υπάρχουν… «σκιές» στο ποινικό τους μητρώο, ενώ για άλλα λέγεται ότι έχουν επιλήψιμη κομματική συμπεριφορά!

Οι περιπτώσεις είναι γνωστές στη Ρηγίλλης, ωστόσο ως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι υπάρχει απόφαση να «αποβληθούν» αυτά τα στελέχη από τα ψηφοδέλτια, καθώς κυριαρχεί κυρίως η λαϊκή ρήση «μάζευε κι ας είν΄ και ρώγες». Πολλά περιφερειακά στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι αν ορισμένα πρόσωπα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, θα ακολουθήσει κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από άλλα άτομα που θα έχουν αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να γίνουν αποκαλύψεις που δεν θα ευνοήσουν το κυβερνών κόμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk