Βατερλό Καραμανλή σε τηλεοπτική μετάδοση

Αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό ένα παράθυρο «διαφυγής», προσθέτοντας ότι θα παραμείνει αρχηγός της αντιπολίτευσης εφόσον τον θέλουν και στο κόμμα του. Ο κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε, όπως και στις ευρωεκλογές, το Μega Channel και τον δημοσιογράφο ΓιάννηΠρετεντέρη για να ξεκινήσει τις προεκλογικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Σε αντίθεση όμως με τη συνέντευξη …

Αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό ένα παράθυρο «διαφυγής», προσθέτοντας ότι θα παραμείνει αρχηγός της αντιπολίτευσης εφόσον τον θέλουν και στο κόμμα του. Ο κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε, όπως και στις ευρωεκλογές, το Μega Channel και τον δημοσιογράφο ΓιάννηΠρετεντέρη για να ξεκινήσει τις προεκλογικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Σε αντίθεση όμως με τη συνέντευξη των ευρωεκλογών, χθες ήταν ηττοπαθής και δύσθυμος, σε προφανή δυσκολία να χρησιμοποιήσει πειστικά επιχειρήματα για την οικονομική πολιτική του αλλά και για το γενικότερο κυβερνητικό πρόγραμμά του που παραμένει ανεκπλήρωτο από το 2004. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στα στελέχη του η αποστροφή του Πρωθυπουργού «τώρα ψάχνουμε για τον επόμενο», όταν του επισημάνθηκε ότι «στις εκλογές ψάχνουμε για πρωθυπουργούς».

«Η συνέντευξη αυτή ήταν το Βατερλό μας» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός φάνηκε και πάλι να χάνει τον δυναμισμό που εμφάνισε στη ΔΕΘ και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές.

Ω ς ενδεικτική περίπτωση της ατολμίας του κ. Καραμανλή ανέφεραν χθες τα στελέχη της ΝΔ την απάντηση που έδωσε στον κ. Πρετεντέρη για το αν θα προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα των ψηφοδελτίων. Απογοητευμένοι επίσης δήλωναν και από τις απαντήσεις που έδωσε για την οικονομία, καθώς δεν κατόρθωσε να πείσει γιατί οι πολίτες πρέπει να εμπιστευθούν ξανά μια κυβέρνηση που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα επί πεντέμισι χρόνια.

«Είμαι ένας άνθρωπος που πάνω από όλα είναι μαχητής. Και αυτό σημαίνει ότι γι΄ αυτά που πιστεύω και για τις πολιτικές που πρεσβεύω πάντα θα δίνω τη μάχη στην πρώτη γραμμή» παρατήρησε ο κ. Καραμανλής απαντώντας στην ερώτηση αν ειλικρινά σκοπεύει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Εφόσον είμαι χρήσιμος για τον τόπο εξυπακούεται, αυτό είναι βασική προϋπόθεση. Πιστεύω ότι είμαι ακόμη πάντως στα 53 μου χρήσιμος για τον τόπο. Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί να φύγω. Θα είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας επειδή, όπως είπε, «το ιστορικό παρελθόν της ελληνικής πολιτικής ζωής δεν έχει ευοίωνα τέτοια προηγούμενα».

«Εχω ήδη ξεκαθαρίσει:με τον ΛΑΟΣ δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας. Είναι ζήτημα αρχής για μένα. Είναι ένα κόμμα που πρεσβεύει ακραίες θέσεις και όχι μόνο αυτό αλλά εμφορείται από ανεύθυνο λαϊκισμό. Καθαρές κουβέντες λοιπόν» σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ενώ για τις προσχωρήσεις στελεχών της ΝΔ στον ΛΑΟΣ σημείωσε: «Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Είναι προφανές ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι παντελώς ανακριβής και ψευδήςαλλά εν πάση περιπτώσει πέρα από πρόσωπα εγώ σας θέτω ένα ζήτημα αρχών. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής, αν μου επιτρέπετε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ για τους λόγους που σας είπα. Αλλά και με το ΠαΣοΚ το βλέπω σχεδόν ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα. Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να το σκεφθεί. Στην πράξη όμως δεν γίνεται», κατέληξε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στην αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου δεν υπάρχει άλλη λύση από το να γίνουν ξανά εκλογές.

Ο κ. Καραμανλής απέφυγε και χθες να αποσαφηνίσει αν θα αποκλείσει βουλευτές του από τους εκλογικούς συνδυασμούς επισημαίνοντας: «Ολα αξιολογούνται,όλα κρίνονται και την κατάλληλη ώρα,που είναι η ώρα της κατάρτισης και της παρουσίασης των ψηφοδελτίων, ανακοινώνονται οι αποφάσεις. Περιμένετε λοιπόν λίγες μέρες ακόμα. Μέσα στις γενικές αρχές είναι η συμπεριφορά, η διαδρομή του καθενός, κατά πόσο συνάδει και με το πνεύμα και με την πολιτική και με το ήθος της παράταξης».

Σε ό,τι αφορά πάντως την υποψηφιότητα του κ. Αχ. Καραμανλή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι κανονικά υποψήφιος. «Το είχαμε συζητήσει, ήταν σε πλήρη συνεννόηση μαζί μου, και να σας πω και μια κουβέντα, έτσι για την ιστορία του πράγματος: είναι ο τελευταίος που θα έκανε οτιδήποτε που βλάπτει την παράταξη ή τον αρχηγό και όχι μόνο τον σημερινό, τον οποιονδήποτε. Αυτή είναι η πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Καραμανλής, αρνούμενος ταυτόχρονα να πει οτιδήποτε για την αποχώρηση του κ. Μ. Λιάπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk