Ι. Κοραντής Μόνο με «καθήκον εχεμύθειας» δεσμεύεται ο τέως διοικητής της ΕΥΠ

Με «καθήκον εχεμύθειας» δεσμεύεται ο τέως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) κ. Ι. Κοραντής, ο οποίος προαλείφεται για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Ο περιορισμός αυτός, ο οποίος θεσπίστηκε με νόμο (3964/2008) για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, είναι ο μοναδικός που τίθεται για τον διπλωματικό κ. Κοραντή, ο οποίος, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχει κώλυμα εκλογιμότητας. Το γεγονός ότι μέχρι πρότινος υπήρξε επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας δεν του στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς η θητεία του στην ΕΥΠ τερματίστηκε (με την προ διμήνου αποπομπή του από τον υπουργό Εσωτερικών κ.

Με «καθήκον εχεμύθειας» δεσμεύεται ο τέως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) κ. Ι. Κοραντής, ο οποίος προαλείφεται για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Ο περιορισμός αυτός, ο οποίος θεσπίστηκε με νόμο (3964/2008) για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, είναι ο μοναδικός που τίθεται για τον διπλωματικό κ. Κοραντή, ο οποίος, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχει κώλυμα εκλογιμότητας. Το γεγονός ότι μέχρι πρότινος υπήρξε επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας δεν του στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς η θητεία του στην ΕΥΠ τερματίστηκε (με την προ διμήνου αποπομπή του από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο εξ αφορμής της δημοσιοποίησης του περιεχομένου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των μελών της συμμορίας που οργάνωσε την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Π. Παναγόπουλου ) σε χρόνο μεγαλύτερο από 18 μήνες πριν από τη λήξη της τετραετούς βουλευτικής περιόδου. Σε ό,τι αφορά το «καθήκον εχεμύθειας» ο νόμος για τη λειτουργία της ΕΥΠ ορίζει ότι αυτό ισχύει «και μετά την αποχώρηση από τη υπηρεσία» για «διαβαθμισμένα έγγραφα, πληροφορίες ή άλλα στοιχεία και για όσο χρόνο διαρκεί η διαβάθμιση».

Ο κ. Κοραντής, πάντως, δεν είναι ο μόνος επικεφαλής της ΕΥΠ που πολιτεύεται. Εχει προηγηθεί ο Κώστας Τσίμας που ήταν διοικητής της ίδιας υπηρεσίας την περίοδο 1986-1989 και εξελέγη αρχικώς ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ (1989) και εν συνεχεία βουλευτής στην περιφέρεια Καβάλας τον Απρίλιο του 2000, καθώς και τον Μάρτιο του 2004, παραμένοντας στο Κοινοβούλιο ως τον Νοέμβριο του 2005, οπότε απεβίωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk