Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Οσάμα μπιν Λάντεν

Το 2009 δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ούτε μία νέα εικόνα του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο. Μόνο τέσσερα ηχητικά ντοκουμέντα. Η αμερικανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν αμφιβάλλει καθόλου για την αυθεντικότητά τους. Πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν. Γιατί όμως δεν εμφανίζεται πλέον; Είναι τραυματισμένος; Αρρωστος; Μήπως έχει ξυριστεί ή έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του προκειμένου να κρυφθεί καλύτερα σε κάποιο νέο κρησφύγετο «στην αστική ζώνη …

Το 2009 δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ούτε μία νέα εικόνα του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο. Μόνο τέσσερα ηχητικά ντοκουμέντα. Η αμερικανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν αμφιβάλλει καθόλου για την αυθεντικότητά τους. Πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν. Γιατί όμως δεν εμφανίζεται πλέον; Είναι τραυματισμένος; Αρρωστος; Μήπως έχει ξυριστεί ή έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του προκειμένου να κρυφθεί καλύτερα σε κάποιο νέο κρησφύγετο «στην αστική ζώνη του Πακιστάν», όπως ισχυρίζεται μια ομάδα αναλυτών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLΑ); Ή μήπως οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης τον έχουν γεράσει πρόωρα και δεν θέλει να εμφανιστεί καταβεβλημένος;

Είκοσι ένα χρόνια μετά την ίδρυση της Αλ Κάιντα αυτό που παραμένει βέβαιο είναι ότι στα 52 του χρόνια και ζώντας επί 12 χρόνια με ελάχιστα μέσα ως φυγάς πάνω στα βουνά της Νότιας Ασίας ο «πρίγκιπας των στρατιωτών του Αλλάχ» (όπως γράφουν τα μπλουζάκια που πωλούνται στο Καράτσι) είναι σωματικά εξασθενημένος. Πότε δεν μάθαμε με σιγουριά αν έχει πρόβλημα στα νεφρά του και αν, όπως λέγεται, χρειάζεται να υποβάλλεται συστηματικά σε κάθαρση. Αυτό όμως που γνωρίζουμε και έχει επιβεβαιωθεί είναι ότι η υγεία του υποκινητή της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου έχει κλονιστεί.

Ανεπιθύμητος στη χώρα όπου γεννήθηκε, τη Σαουδική Αραβία, και διωκόμενος με περισσή μανία από την πρώτη δύναμη του πλανήτη ακόμη και μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπιν Λάντεν είναι σήμερα «μόνος και απολύτως απομονωμένος, ξοδεύοντας τον περισσότερο καιρό του στην προσπάθεια να κρυφθεί», όπως λέει ο πρώην επικεφαλής της CΙΑ Μάικλ Χάιντεν. Πολύ περισσότερο που το ποσό της αμοιβής για όποιον τον εντοπίσει διπλασιάστηκε από την αμερικανική Γερουσία την περασμένη χρονιά σε 50 εκατ. δολάρια.

Στην τελευταία δημηγορία του, ένα ηχητικό μήνυμα 25 λεπτών, μέρος του οποίου μετέδωσε στις 3 Ιουνίου το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δεν ακούστηκε τίποτε καινούργιο. Ηχογραφημένο πιθανότατα πολλές εβδομάδες πριν από τη σημαδιακή ομιλία του αμερικανού προέδρου στο Κάιρο και το άνοιγμά του στον αραβικό κόσμο, το μήνυμα δεν περιείχε καμία αναφορά στην αλλαγή της στάσης του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Με την προσήνεια του πνευματικού ηγέτη ο ομιλητής επικεντρώνεται στην επίθεση του πακιστανικού στρατού στην κοιλάδα Σουάτ, όπου οι συμμαχικές προς τον Μπιν Λάντεν δυνάμεις των Ταλιμπάν κρατούν το πάνω χέρι. «Οι σφαγές και οι βομβαρδισμοί που έγιναν κατ΄ εντολήν των Αμερικανών δείχνουν ότι ο Ομπάμα ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του ενσπείροντας ακόμη περισσότερο μίσος εναντίον της Αμερικής. Στα χρόνια και στις δεκαετίες που θα έρθουν ο αμερικανικός λαός να ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς όσων έχει σπείρει» απειλεί ο αρχηγός της Αλ Κάιντα.

Αυτή τη φορά το σημαντικό δεν είναι τόσο αυτό που είπε όσο ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το μήνυμα. «Τα περισσότερα μηνύματα της “ηγεσίας” της Αλ Κάιντα κοινοποιούνταν τα τελευταία χρόνια απευθείας μέσω του Διαδικτύου.Αυτό το ντοκουμέντο όμως απεστάλη με τον “παλιό τρόπο”, δηλαδή μέσω τρίτου στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα» επισημαίνει ο νορβηγός αναλυτής Τόμας Χεγκχάμερ. Οπως σημειώνει ο έγκριτος συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με τον ιερό πόλεμο των ισλαμιστών (τζιχάντ), το γεγονός αυτό «υποδηλώνει ότι κάτι έχει αλλάξει στη ζωή του Μπιν Λάντεν». «Είτε έχει μετακινηθεί σε μια νέα τοποθεσία είτε έχει αποφασίσει να παίρνει περισσότερες προφυλάξεις από πριν» συμπληρώνει.

Οπως λακωνικά μας δήλωσε ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, «σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον τύπο».

Περισσότερο αναλυτικός είναι ο ΖανΠιερ Φιλιού, ο οποίος έχει επίσης ασχοληθεί με την τζιχάντ. «Είναι προφανές ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας έχει αλλάξει. Με δεδομένη την αυξανόμενη πίεση των πακιστανικών δυνάμεων στις παραμεθόριες περιοχές με το Αφγανιστάν, τον θάνατο του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, την αύξηση των αεροπορικών επιδρομών με τη συγκατάθεση πιθανόν των πακιστανικών αρχών, δεν θα μου προξενούσε έκπληξη ο θάνατος ή η σύλληψη του αρχηγού της Αλ Κάιντα τους επόμενους μήνες» δηλώνει ο γάλλος ιστορικός.

Προς το παρόν οι Ταλιμπάν τον προστατεύουν. Είναι ενδεικτικό ότι το κωδικό του όνομα, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2008, είναι η αραβική λέξη «takwa» που αναφέρεται στον «φόβο του Θεού». Τι θα συμβεί όμως αν κάποια μέρα οι ΗΠΑ έρθουν σε συμφωνία με τους «μετριοπαθείς» Ταλιμπάν; Τίποτε όμως δεν έχει κριθεί ακόμη.

Το δεύτερο συμπέρασμα από την τελευταία παρέμβαση του Μπιν Λάντεν είναι ότι βρίσκεται πλέον μακριά από τον θεωρητικό της ισλαμικής τρομοκρατίας, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Ο τελευταίος λέγεται μάλιστα ότι ονειρεύεται να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, παρά το ότι ο ίδιος αμφισβητείται έντονα από τα παλαιότερα στελέχη της οργάνωσης. Το δικό του μήνυμα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την προηγουμένη της άφιξης του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, ενώ σε προηγούμενη δήλωσή του στις αρχές Ιανουαρίου είχε αποκαλέσει τον αμερικανό πρόεδρο «εξημερωμένο νέγρο», όπως αποκαλούνταν κάποτε οι αφρικανοί σκλάβοι που δούλευαν για λογαριασμό Αμερικανών. Ο κ. Ομπάμα είναι για τον Ζαουάχρι «υποκριτής και εχθρός των μουσουλμάνων» που «δολοφονεί ανελέητα τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα».

Ο Αμπού Μουσάμπ αλ Σουρί, ένας από τους πρώην στρατηγούς του Αλ Ζαουάχρι, ως την ημέρα που συνελήφθη το 2005 είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική εναντίον του ιδίου με αφορμή και την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο «Κάλεσμα για την παγκόσμια ισλαμική αντίσταση», ένα έργο 1.500 σελίδων το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Διαδικτύου το 2005, ο Αλ Σουρί έγραφε: «Η Αλ Κάιντα δεν είναι οργάνωση ή ομάδα ούτε και θέλουμε να γίνει. Η Αλ Κάιντα είναι ένα κάλεσμα, μια αναφορά, μια μεθοδολογία». Ο ίδιος θεωρεί ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν οργανικοί δεσμοί μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ισλαμικής αντίστασης στον κόσμο» προκειμένου ο αγώνας «να μπορεί να αυτοανανεώνεται και να συνεχίζεται διαρκώς».

Τόσο ο Μπιν Λάντεν όσο και ο Αλ Ζαουάχρι έχουν εφαρμόσει σε έναν βαθμό αυτή την αρχή. Ούτε η Αλ Κάιντα στις βορειοαφρικανικές χώρες ούτε και τα παρακλάδια της στο Ιράκ και στη Σομαλία λαμβάνουν απευθείας εντολές από το «κέντρο», που βρίσκεται στην πακιστανοαφγανική μεθόριο. Ολες όμως οι οργανώσεις «βάσης» (η ίδια λέξη άλλωστε αντιστοιχεί και στην αραβική λέξη «al qaida») έχουν αναζητήσει από τον σεΐχη χρήματα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει πλήθος ερευνητών, ότι δηλαδή η Αλ Κάιντα είναι σε τέτοιον βαθμό αποκεντρωμένη που έχει μετατραπεί σε «κοινωνικό κίνημα» χωρίς σύνορα. Μια «επωνυμία» που εξαπλώνεται στον κόσμο σαν αλυσίδα franchise καθώς ξεφυτρώνουν «μοναχικοί λύκοι» που αναλαμβάνουν δράση σχεδόν μόνοι. «Ο Μπιν Λάντεν παραμένει η κατ΄ εξοχήν πηγή εξουσίας, ο στρατηγικός καθοδηγητής, ο άνθρωπος που διαμορφώνει την τακτική. Είναι εκείνος που μαζί με τον Αλ Ζαουάχρι εγγυάται την ενότητα και καθορίζει τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της οργάνωσης» ισχυρίζεται ο αμερικανός αναλυτής Τεντ Γκιστάνο. Πρέπει συνεπώς να συλληφθούν «νεκροί ή ζωντανοί», όπως έλεγε και ο Τζορτζ Μπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk