Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Σπύρος Λιγνιάδης, από την Αθήνα, γράφει: Συμπληρωματικές ερωτήσεις προς τον κ. πρωθυπουργό από μη δημοσιογράφο. Κύριε πρωθυπουργέ, τι έχετε να πείτε: Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η δημόσια υγεία; Για τα χάλια του σωφρονιστικού μας συστήματος; Για τις ατέλειωτες ώρες αναμονής των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς; Για την τεράστια άνοδο της …

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Μη δημοσιογράφος»
Ο κ. Σπύρος Λιγνιάδης, από την Αθήνα, γράφει:

Συμπληρωματικές ερωτήσεις προς τον κ. πρωθυπουργό από μη δημοσιογράφο. Κύριε πρωθυπουργέ, τι έχετε να πείτε: Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η δημόσια υγεία; Για τα χάλια του σωφρονιστικού μας συστήματος; Για τις ατέλειωτες ώρες αναμονής των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς; Για την τεράστια άνοδο της εγκληματικότητας; Για τα «φακελάκια» σε δημόσιες υπηρεσίες; Για τη διάλυση της Παιδείας; Για τη συγκοινωνιακή απομόνωση πολλών νησιών; Για τις τεράστιες αμοιβές σε προέδρους και γενικούς διευθυντές κρατικών οργανισμών; Για την προστασία των δασών; Για τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας; Για την παράνομη φορολογία των πολιτών υπέρ της ΕΡΤ; Για την αλαζονεία και το «τουπέ» των πάντα πολυάσχολων υπουργών; Για τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων; Για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος για την προβολή υπουργών; Για τα «γιες σερ» της εξωτερικής μας πολιτικής; Για τα «κράτη» των Εξαρχείων, της πλατείας Αττικής, του Αγίου Παντελεήμονος, της Ομόνοιας, των Ζωνιανών κτλ.; Για τις στρατιές των λαθρομεταναστών; Για την άρνηση ορισμένων υπουργικών γραφείων και πρωτοκλασάτων στελεχών της Ρηγίλλης να απαντούν σε λογικά και νόμιμα αιτήματα πολιτών; Για την υπέρμετρη γραφειοκρατία; Για τα τεράστια χρονικά διαστήματα που παρουσιάζονται κατά την απόδοση της δικαιοσύνης; Κτλ. κτλ.

«Για την περίπτωση του κ. Ι. Κοραντή»
Ο κ. Δημ. Αργυριάδης, από το Ηράκλειο Κρήτης, γράφει:

Με εξέπληξε η κάθοδος στην πολιτική τού πρέσβη ε.τ. κ. Ι. Κοραντή και αυτό ασχέτως του κόμματος με το οποίο θα διεκδικήσει έδρα στη Βουλή. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε ένας κρατικός λειτουργός, ο οποίος μάλιστα χειρίστηκε υπηρεσία ειδικών προβλημάτων, να εμπλακεί σε πολιτικές συζητήσεις προτού περάσει ένα χρονικό διάστημα από την αποχώρησή του από την υπηρεσία. Προφανώς στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό το οποίο είναι κανόνας σε άλλα κράτη. Οπου, εξ όσων γνωρίζω, τουλάχιστον στις Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Γερμανία, ένας ανώτερος κρατικός λειτουργός επί ένα είτε δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την κρατική υπηρεσία δεν επιτρέπεται να μετέχει σε εκδηλώσεις στις οποίες θα εκφράζει άποψη που είτε άμεσα είτε έμμεσα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κάποια επίδραση στην κρατική υπηρεσία στην οποία υπηρέτησε. Του απαγορεύεται ακόμη και να δημοσιεύει και να ομιλεί για θέματα τα οποία θα ήταν δυνατόν να παρεξηγηθούν. Αυτό ασφαλώς το γνωρίζει τόσο ο κ. Κοραντής, ο οποίος ως διπλωμάτης υπηρέτησε και εις το εξωτερικό, όσο και ο αξιότιμος κ. Καρατζαφέρης. Το γεγονός ότι, ασφαλώς, δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση στην Ελλάδα, αλλά, προφανώς, αφήνεται στην κατανόηση των ενδιαφερομένων η αποχή από ενέργειες οι οποίες μπορεί να παρεξηγηθούν, δεν νομίζω ότι δικαιολογεί τη σπουδή του πρώτου και την επιλεκτικότητα του δεύτερου.

«Διάλογος περί ελληνικής γλώσσας»
Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ομαδική επιστολή: Με επιστολή του στις 19.8 ο κ. Θεόδωρος Ανδρεάκος μεταφέρει στις στήλες σου έναν διάλογο περί ελληνικής γλώσσας που ξεκίνησε από τις στήλες άλλης εφημερίδας, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες σου να μην μπορούν να βγάλουν πλήρες νόημα. Για τα προηγούμενα επεισόδια, παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα http: //tinyurl. com/istoriko, όπου έχει καταγραφεί η όλη συζήτηση. Περαιτέρω, ενώ πράγματι είναι ακριβές ότι στον «Τhesaurus Linguae Graecae» (ΤLG) έχουν καταγραφεί 105.000.000 λέξεις, παρατηρούμε ότι ο κ. Ανδρεάκος μπερδεύει συνολικές εμφανίσεις λέξεων, λεκτικούς τύπους και λέξεις-λήμματα. Για παράδειγμα, η λέξη «και», που έχει έναν μόνο λεκτικό τύπο, καταγράφεται στο ΤLG 5.738.822 φορές. Η λέξη «άνθρωπος» που έχει δεκαπέντε βασικούς λεκτικούς τύπους (τις πτώσεις ενικού και πληθυντικού, τον δυϊκό, αλλά και κάποιους σπάνιους διαλεκτικούς τύπους) καταγράφεται στο ΤLG περίπου 180.000 φορές. Το ρήμα «λύω», με 392 παραδιδόμενους λεκτικούς τύπους, έχει συνολικά 25.000 εμφανίσεις. Η αναφορά της κυρίας Παντελιά σε 105.000.000 λέξεις περιλαμβάνει όλες τις πολλαπλές καταγραφές κάθε λεκτικού τύπου, δηλαδή (π.χ.) και τα σχεδόν 6 εκατομμύρια εμφανίσεις της λέξης «και». Οπως κατ΄ επανάληψη έχει γραφτεί στο ιστολόγιο του Νίκου Νικολάου, του υπεύθυνου λημματοποίησης του ΤLG (http://hellenisteukontos. blogspot. com), το σύνολο των λημμάτων του ΤLG είναι περίπου 220.000 και οι λεκτικοί τύποι περίπου 1,5 εκατομμύριο, σε ένα σώμα κειμένων που συνολικά αριθμεί 105.000.000 λέξεις. Και αυτά τα στοιχεία είναι όντως αδιάσειστα. Ομως, επειδή ο δαιμόνιος κ. Θ.Α. θεώρησε επίσης σωστό να προειδοποιήσει το πανελλήνιο για την ύπαρξη μιας… καταχθόνιας ομάδας που «κάνει το παν για να διασύρει και να μειώσει διεθνώς» στο Διαδίκτυο την ελληνική γλώσσα, εμείς που υπογράφουμε τούτη εδώ την επιστολή θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι κατά τη γνώμη μας η ελληνική γλώσσα δεν έχει να φοβηθεί την επιστημονική αλήθεια ούτε «διασύρεται» από τη νηφάλια παράθεση επιστημονικών στοιχείων που έχουν διασταυρωθεί με σχολαστική επιμέλεια. Διασύρονται και μένουν έκθετοι στην κοινή γνώμη όσοι χαλκεύουν ανυπόστατους και εξωφρενικούς μύθους, όπως ότι οι λεκτικοί τύποι της ελληνικής μπορεί να φτάσουν τα 90 εκατομμύρια ή ότι η ελληνική έχει 5.000.000 λέξεις. Και αυτούς τους μύθους επιδιώκουμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, να ανασκευάζουμε όπου και όπως μπορούμε.

Οι υπογράφοντες: Κώστας Αδαμόπουλος, άνεργος, Αθήνα, Βασίλειος Αργυρόπουλος, λεξικογράφος, Αθήνα, Στράτος Βασδέκης, ιδιωτικός υπάλληλος, Κρακοβία, Πολωνία, Αντώνης Γαζάκης, φιλόλογοςεκπαιδευτικός, Θεσσαλονίκη, Μαριάνθη Δρατζίδου, φιλόλογος, Αθήνα, Παναγιώτης Δρεπανιώτης, μεταφραστήςμέλος ΔΣ Ελλ. Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Καλλιθέα, Γιάννης Ευαγγέλου, μεταφραστής, Αθήνα, Μάρκος Ζάμπογλου, υπ. διδάκτωρ Πληροφορικής, Παν. Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρα Καρανικολού, μεταφράστρια, Αθήνα, Παναγιώτα Κατσαφάδου, φιλόλογος, Πειραιάς, Σοφία Κολοτούρου, ποιήτρια, Αθήνα, Παναγιώτης Κονιδάρης, φαρμακοποιός, συγγραφέας, Μεγανήσι Λευκάδας, Κώστας Κουρεμένος, μεταφραστής, Αθήνα, Νίκος Κούρκουλος, μεταφραστής, Κέρκυρα, Σπύρος Λιαράκος, ιδιωτικός υπάλληλος, Αθήνα, Νίκος Λίγγρης, λεξικογράφος, Αθήνα, Νικόλαος Λυκιαρδόπουλος, μεταφραστής, Λουξεμβούργο, Νίκος Μαστρακούλης, μεταφραστής, Αθήνα, Μαρία Μαυραγάνη, φιλόλογος, Θεσσαλονίκη, Γιώργος Μπαλόγλου, μαθηματικός, Θεσσαλονίκη, Νίκος Νικολάου, γλωσσολόγος, Μελβούρνη, Μαρία Ξυλούρη, κειμενογράφος, Αθήνα, Αναστάσιος Πορτοκαλάκης, ερευνητής, Αθήνα, Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας- μεταφραστής, Λουξεμβούργο, Μαρίνος Σαρηγιάννης, ιστορικός, Ρέθυμνο, Νicolas SaintVille, μεταφραστής, Γενεύη, Γιώργος Ταϊφάκος, υποψ. διδάκτωρ ΕΚΠΑ, τμήμα ΕΜΜΕ, Αθήνα, Βαγγέλης Φιλέρης, πολιτικός μηχανικός, Αθήνα, Γιάννης Χάκκας, γιατρός ακτινοδιαγνώστης, Θεσσαλονίκη, Χαρά Χιόνη, φοιτήτρια Φιλολογίας, Αθήνα, Στέλιος Χριστόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος, Αθήνα.

Διαφωνείτε; «Το Βήμα» δέχεται ευχαρίστως απαντήσεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk