Απόδοση ευθυνών

Τις πταίει; Η κρίση. Ποιο είναι το έργο; Το ξεπούλημα. Ποιος βάζει τις φωτιές; Το κλίμα. Γιατί γίνονται εκλογές; Λόγω εκβιασμού. Ο κ. Κ. Καραμανλής επιρρίπτει ευθύνες σε όλους, του ιδίου εξαιρουμένου. Αυτή τη φορά στη συνέντευξή του στο Μega παραμέρισε το «εγώ» για να μοιραστεί το κόστος με τους επιτελάρχες του: «Για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα την πολιτική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση». Είναι εκ προοιμίου άχαρος ο ρόλος πρωθυπουργού που βγαίνει στην τηλεόραση για να απολογηθεί. Για ακόμη μία φορά ο κ.

Τις πταίει; Η κρίση. Ποιο είναι το έργο; Το ξεπούλημα. Ποιος βάζει τις φωτιές; Το κλίμα. Γιατί γίνονται εκλογές; Λόγω εκβιασμού. Ο κ. Κ. Καραμανλής επιρρίπτει ευθύνες σε όλους, του ιδίου εξαιρουμένου. Αυτή τη φορά στη συνέντευξή του στο Μega παραμέρισε το «εγώ» για να μοιραστεί το κόστος με τους επιτελάρχες του: «Για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα την πολιτική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση». Είναι εκ προοιμίου άχαρος ο ρόλος πρωθυπουργού που βγαίνει στην τηλεόραση για να απολογηθεί. Για ακόμη μία φορά ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι έχει συναίσθηση της κατάστασης. Διάνθισε τις απαντήσεις του με ψύχραιμες φράσεις που προδίδουν απόλυτη επίγνωση. Ηθελε να επανιδρύσει το κράτος αλλά δεν τα κατάφερε. Το αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες και ζητεί πίστωση χρόνου. Να του δώσουμε πέντε χρόνια ακόμη να δούμε αν θα τα καταφέρει;

Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να βγάλει από τη μέση τους αντιπάλους με την περιφρόνηση. Είπε ότι δεν νιώθει αισθήματα υπεροχής (πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού δεν είναι πλέον «καταλληλότερος») και ζήτησε υπευθυνότητα με τη ρητορική επιλογή ανάμεσα στον δικό του «δύσκολο ανηφορικό δρόμο της αλήθειας» ή το πασοκικό «ασαφές, νεφελώδες υποσχεσιολόγιο». Πολύ συνοπτικά αναίρεσε τις προθέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις διακυβέρνησης. Παραδέχτηκε ότι ούτε ο ίδιος έχει κάτι φρέσκο να επιδείξει, κατέρχεται με το πρόγραμμα του 2004, το οποίο παραμένει ανεφάρμοστο: «Ξέρω τι έχει γίνει, θέλει πολλή δουλειά» . Η παραδοχή της αναποτελεσματικότητας κατατέθηκε σε δίπολο με την ασάφεια της αντιπολίτευσης. «Αν ξεκίναγα από την αρχή θα πήγαινα πιο γρήγορα», ενώ «το ΠαΣοΚ δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση, δεν έχει πρόγραμμα» .

Ο κ. Καραμανλής περιφρόνησε τα στελέχη της παράταξής του που μεταπήδησαν στον ΛΑΟΣ. Πολύ λακωνικά είπε ότι «καθένας κάνει τις επιλογές του» και ξεκαθάρισε ότι η δική του επιλογή είναι να κρατήσει μακριά του τις ακραίες θέσεις. «Σε καμία περίπτωση» δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη γιατί είναι «ζήτημα αρχής». Το ερώτημα είναι γιατί τα ζητήματα αρχής δεν τέθηκαν στους ακραίους πολιτευτές όταν εκείνοι εκλέγονταν με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το προσπέρασε γιατί το ζητούμενο της όλης εμφάνισης ήταν να εκβιάσει ψήφους. Δεν υπάρχει τρίτη επι λογή σε τούτες τις εκλογές, εξ ου και τα άλλα κόμματα δεν καταγράφηκαν στη συζήτηση. Βέβαια με την απαξιωτική στάση απέναντι στην Ακροδεξιά επιχειρεί να προσελκύσει εκείνους που μετατοπίζονται σε κάθε αναμέτρηση, στους αναποφάσιστους.

Επιλέγοντας την αλήθεια ο κ. Καραμανλής κατάφερε να μη γελοιοποιηθεί. Οταν λοιπόν ερωτάται για την οικονομία, απαντά χωρίς περιστροφές: «Δεν είμαστε στο επιθυμητό σημείο». Δεν κατάφερε να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, δεν νοικοκύρεψε τα οικονομικά του κράτους, δεν πέτυχε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν παρεξηγήθηκε με την ανάγνωση καταλόγου ανεφάρμοστων υποσχέσεων, από εκλογές σε εκλογές και από ΔΕΘ σε ΔΕΘ. Θέλει να εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα, δεν μετακινείται από τις προθέσεις του 2004. Πλην όμως δεν τον βοηθά η παγκόσμια πραγματικότητα. Ερχονται δύσκολα χρόνια, επισήμανε. Η παγκόσμια κρίση, έτσι όπως μας την παρουσίασε, έρχεται να δέσει με την κακή δημοσιονομική πολιτική του ΠαΣοΚ. Η δική του κυβέρνηση είναι αθώα, ο ίδιος είναι μαχητής και νιώθει έτοιμος να τα δώσει όλα. Μήπως είναι λίγο αργά;

Ο κ. Καραμανλής ήταν γενικόλογος γιατί δεν είχε να παρουσιάσει κάτι απτό. Για παράδειγμα μίλησε για την εξυπηρέτηση του πολίτη και όταν έγινε η επισήμανση πως τα ΚΕΠ προϋπήρχαν, απάντησε ότι αυξήθηκαν τα καταστήματα. Εν ολίγοις ο Πρωθυπουργός δεν έχει να παρουσιάσει κάτι θεαματικό, να πει ότι έχτισε μια γέφυρα, ότι παρενέβη δημιουργικά στην ανώτατη Παιδεία, ότι προσέλαβε γιατρούς στα νοσοκομεία. Παραδέχτηκε ότι η μεταρρύθμιση την οποία υποσχέθηκε περιορίστηκε στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (λιμάνια, Ολυμπιακή, ΟΤΕ). Οι πωλήσεις λοιπόν υπήρξαν το επίτευγμά του. Είναι λοιπόν παρήγορο που δεν υπήρξε ούτε αποτελεσματικός ούτε γρήγορος. Θα τα είχε σαρώσει όλα, εγκαθιδρύοντας ένα κράτος ακόμη πιο δεξιό.

Η κακή εικόνα της Νέας Δημοκρατίας αποδόθηκε στα πρόσωπα. Φταίνε εκείνοι που τον περιβάλλουν. Αν τον πιστέψουμε, θα δούμε αλλαγές στα ψηφοδέλτια που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Οι αταξίες και οι ανομίες τούτη τη φορά συνυπολογίστηκαν. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα παλέψει για την πολιτική που πρεσβεύει. Καθώς η πολιτική του είναι το κυρίως πρόβλημα που έχουμε μαζί του, νιώθουμε τυχεροί που δεν την εφάρμοσε ολοκληρωτικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk