Υποχωρεί η ζήτηση και για οικοδομικά χρώματα

Κάμψη της ζήτησης για οικοδομικά χρώματα ως συνέπεια της σημαντικής πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα επισημαίνει σχετική μελέτη της Ηellastat. Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για χρώματα είναι η πρόθεση των νοικοκυριών για ανακαίνιση των κατοικιών τους, καθώς και οι προοπτικές των κλάδων στους οποίους απευθύνονται (κατασκευή και επισκευή οχημάτων, επιπλοποιία, ναυτιλιακές δραστηριότητες, ξενοδοχεία κτλ.). Το κόστος για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου διαχρονικά αυξάνεται, όπως φαίνεται τόσο από τον γενικό όσο και από τους επί μέρους δείκτες τιμών των δομικών υλικών που καταρτίζει σε μηνιαία βάση η ΕΣΥΕ.

Υποχωρεί η ζήτηση και  για οικοδομικά χρώματα | tovima.gr

Κάμψη της ζήτησης για οικοδομικά χρώματα ως συνέπεια της σημαντικής πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα επισημαίνει σχετική μελέτη της Ηellastat. Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για χρώματα είναι η πρόθεση των νοικοκυριών για ανακαίνιση των κατοικιών τους, καθώς και οι προοπτικές των κλάδων στους οποίους απευθύνονται (κατασκευή και επισκευή οχημάτων, επιπλοποιία, ναυτιλιακές δραστηριότητες, ξενοδοχεία κτλ.).

Το κόστος για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου διαχρονικά αυξάνεται, όπως φαίνεται τόσο από τον γενικό όσο και από τους επί μέρους δείκτες τιμών των δομικών υλικών που καταρτίζει σε μηνιαία βάση η ΕΣΥΕ. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος δείκτης τιμών των χρωμάτων το 2008 αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι του προηγούμενου έτους (2007) και κατέγραψε σωρευτική άνοδο ίση με 25,9% την περίοδο 2000-2008. Το 2008 η παραγωγική επίδοση του κλάδου παραγωγής χρωμάτων υποχώρησε κατά 5,3% έναντι του προηγούμενου έτους, με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΣΥΕ να διαμορφώνεται στις 128,2 μονάδες το 2008 από 135,4 το 2007. Σύμφωνα με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση της μελέτης, η έλλειψη εγχωρίως παραγόμενων πρώτων υλών, η υψηλή συγκέντρωση, η λειτουργία βιοτεχνιών χωρίς απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή των χρωμάτων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας που επιφέρει η εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών κανονισμών, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου (δεδομένου ότι λειτουργούν κατά βάση με όρους πίστωσης), η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που τους απασχολούν.

Οσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, σημειώνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής (οικολογική συνείδηση) και οι νέες τάσεις (τεχνοτροπίες) ευνοούν τη ζήτηση για τις εξειδικευμένες κατηγορίες χρωμάτων (κυρίως των οικολογικών και των διακοσμητικών). Στην ίδια μελέτη αναλύεται η οικονομική κατάσταση 57 επιχειρήσεων του κλάδου χρωμάτων. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής: ο αθροιστικός κύκλος εργασιών το 2008 παρουσίασε κάμψη 2,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και διαμορφώθηκε στα 511,3 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες και οι μεσαίες εταιρείες αύξησαν τις πωλήσεις τους με μέσο ρυθμό 1,7% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ στην περίπτωση των μικρότερων εταιρειών υποχώρησε κατά 11,3%. Τέλος, 43 εταιρείες του δείγματος ήταν κερδοφόρες το 2008 και οκτώ ζημιογόνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk