Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με θετικό αποτέλεσμα τη διάσωση του οχυρού των 2.500 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών διόρθωσε μέρος των κερδών του από το ανοδικό τετραήμερο. Ωστόσο είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δυόμισι εβδομάδων που ο γενικός δείκτη προσκρούει στα υψηλά των 2.550 μονάδων. Το αμφίρροπο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές όπου οι περισσότεροι δείκτες εμφάνιζαν συνεχείς διακυμάνσεις με κυρίαρχη την αρνητική τάση, δεν άφησε περιθώρια στην εγχώρια αγορά να ανανεώσει τα πρόσφατα υψηλά της. Αρχικά ο γενικός δείκτης συμβάδισε με το ελαφρώς ανοδικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών και ωθήθηκε ως το υψηλό των 2.

Με θετικό αποτέλεσμα τη διάσωση του οχυρού των 2.500 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών διόρθωσε μέρος των κερδών του από το ανοδικό τετραήμερο. Ωστόσο είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δυόμισι εβδομάδων που ο γενικός δείκτη προσκρούει στα υψηλά των 2.550 μονάδων.

Το αμφίρροπο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές όπου οι περισσότεροι δείκτες εμφάνιζαν συνεχείς διακυμάνσεις με κυρίαρχη την αρνητική τάση, δεν άφησε περιθώρια στην εγχώρια αγορά να ανανεώσει τα πρόσφατα υψηλά της.

Αρχικά ο γενικός δείκτης συμβάδισε με το ελαφρώς ανοδικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών και ωθήθηκε ως το υψηλό των 2.548 μονάδων. Ακολούθησαν αρκετές εναλλαγές προσήμου στη συνέχεια προτού περάσει μετά το μεσημέρι σε σταθερά καθοδική τροχιά όπου και παρέμεινε διατηρώντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις του υψηλότερα των 2.500 μονάδων.

Αφού πιέστηκε στο τέλος στις 2.501 μονάδες, ανέκαμψε ελαφρώς για να κλείσει τελικά στις 2.510,56 μονάδες.

Στην ανάκαμψη του γενικού δείκτη συνέβαλαν σημαντικά οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, του Τιτάνα και της Τράπεζας Πειραιώς που αντέδρασαν στη διάρκεια των δημοπρασιών βελτιώνοντας ελαφρώς την εικόνα του δείκτη FΤSΕ20 ο οποίος έκλεισε κατά 0,97% χαμηλότερα και του κλαδικού δείκτη των τραπεζών που έκλεισε με απώλειες 0,72%. Σε μικρότερο ποσοστό πιέστηκε ο δείκτης FΤSΕ40 που υποχώρησε κατά 0,19%, ενώ χαμηλότερα κατά 0,82% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ80.

Σε αμιγή συγκρίσιμα μεγέθη, ο τζίρος της αγοράς ενισχύθηκε αισθητά σε σχέση με τις πρόσφατες συνεδριάσεις και ανήλθε σε 230,5 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές σε πακέτα ανήλθαν σε 270,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 265 εκατ. ευρώ κάλυψε η μεταβίβαση των πακέτων της Εurobank. Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 77 ανοδικές, 128 καθοδικές και 116 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Η «διάσωση» της μετοχής στις δημοπρασίες απέτρεψε το ενδεχόμενο κλεισίματος του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 2.500 μονάδων. Από το αρχικά υψηλό των 23,10 ευρώ, η μετοχή πέρασε σε αρνητικό έδαφος προτού συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης και περιορίζοντας τις απώλειές της προς το τέλος, επανήλθε σε θετική τροχιά μόλις ξεκίνησαν οι δημοπρασίες και έκλεισε κατά 0,44% υψηλότερα, στα 22,95 ευρώ.

* Τράπεζα Πειραιώς: Με τη βοήθεια των δημοπρασιών συνέβαλε και αυτή στη μη επιδείνωση της εικόνας του γενικού δείκτη στο κλείσιμο. Ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν σε οριακά αρνητικό πρόσημο, η μετοχή ανέκαμψε στις δημοπρασίες και έκλεισε στο τοπικό υψηλό των 11,35 ευρώ με άνοδο 1,25%, την υψηλότερη μεταξύ όλων των blue chips του FΤSΕ20.

* ΤΙΤΑΝ: Με αρνητικό πρόσημο και χαμηλότερα των 21,30 ευρώ έγιναν οι τελευταίες συναλλαγές για τον τίτλο ο οποίος ανέκαμψε κατακόρυφα στις δημοπρασίες και έκλεισε σχεδόν στο υψηλό της ημέρας στα 21,82 ευρώ, με άνοδο 0,78%.

* ΕFG Εurobank: Μόλις κατά 1 λεπτό υψηλότερα της τιμής που μεταβιβάστηκαν τα πακέτα (9,55 ευρώ), και συγκεκριμένα στα 9,56 ευρώ, έκλεισε η μετοχή με απώλειες 3,82%, έπειτα από ένα θετικό ξεκίνημα από το υψηλό των 10,14 ευρώ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης μεταβιβάστηκε το 5,156% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, συνολικής αξίας 264.971.817 ευρώ, με 104 συναλλαγές σε πακέτα. * ΔΕΗ: Ενώ διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, τελικά η μετοχή δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει την πέμπτη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε με οριακές απώλειες 0,19%, στα 15,80 ευρώ.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk