Η ΕΕ ενισχύει τις φτωχές χώρες κατά της κλιματικής αλλαγής

Στα 100 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2020 εκτίμησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ανάγκες των φτωχών χωρών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Λιγότερο από 90 ημέρες πριν από την Κοπεγχάγηχρειάζεται να κάνουμε σοβαρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυτές» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Γι΄ αυτό και η Επιτροπή θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πρώτη σημαντική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε την …

Στα 100 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2020 εκτίμησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ανάγκες των φτωχών χωρών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Λιγότερο από 90 ημέρες πριν από την Κοπεγχάγηχρειάζεται να κάνουμε σοβαρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυτές» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Γι΄ αυτό και η Επιτροπή θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πρώτη σημαντική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε την πάλη κατά της κλιματικής αλλαγής». Στη διαπραγμάτευση της Κοπεγχάγης το πλέον σημαντικό αφορά τους αυτοπεριορισμούς των πλουσίων χωρών. Λιγότερο σημαντική, αλλά εξίσου κρίσιμη, είναι η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες για να αναπτυχθούν χωρίς μεγάλες εκπομπές επιζήμιων αερίων. Οι χθεσινές προτάσεις των Βρυξελλών αφορούν αυτό το σκέλος. Τα 100 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν θα προέρχονται από δημόσια διεθνή χρηματοδότηση «από εκβιομηχανισμένες χώρες και από τις πιο προχωρημένες από τις αναπτυσσόμενες» κατά ένα τμήμα από 22 ως 50 δισ. ευρώ. Η συνεισφορά της κάθε χώρας θα υπολογίζεται ανάλογα με «τις δυνατότητες πληρωμών της», καθώς και από το «κατά πόσο ρυπαίνουν». Με αυτά τα κριτήρια η δημόσια συνεισφορά της ΕΕ θα βρίσκεται ανάμεσα «στα 2 δισ. και στα 15 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2020, αν υπάρξει φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη».

Το υπόλοιπο ποσό, κατά τις Βρυξέλλες, θα καλυφθεί σε ποσοστό 20%40% από τις ίδιες τις φτωχές χώρες μέσω δημόσιας ή ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk