Εκτός περαίωσης αν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις

Εκτός περαίωσης βγαίνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην περίπτωση που δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, με κομπιούτερ τελευταίας γενιάς εξοπλίζονται εφορίες και τελωνεία σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεν είναι ισχυρή η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων, με βάση τις σχετικές διατάξεις, εφόσον δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο συνεχόμενες ή μη δόσεις των οικείων ποσών φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που βεβαιώνονται στο πλαίσιο της περαίωσης.

Εκτός περαίωσης βγαίνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην περίπτωση που δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, με κομπιούτερ τελευταίας γενιάς εξοπλίζονται εφορίες και τελωνεία σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεν είναι ισχυρή η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων, με βάση τις σχετικές διατάξεις, εφόσον δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο συνεχόμενες ή μη δόσεις των οικείων ποσών φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που βεβαιώνονται στο πλαίσιο της περαίωσης.

Οσες φορολογικές υποθέσεις βγαίνουν εκτός περαίωσης υπόκεινται πλέον σε έλεγχο κατά τις κείμενες διατάξεις, ο οποίος και θα επισπεύδεται ανάλογα και με τα δεδομένα κάθε υπόθεσης. Για τις υποθέσεις αυτές τα καταβληθέντα ποσά βάσει της διαδικασίας περαίωσης συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων και η τυχόν αρνητική διαφορά επιστρέφεται μόνο εφόσον προκύπτει από τακτικό έλεγχο, αποκλειομένης της επιστροφής στο πλαίσιο άλλου είδους ελέγχου.

Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την εγκατάσταση νέων ισχυρών συστημάτων πληροφορικής σε ΔΟΥ, υπηρεσίες της ΥπΕΕ και τελωνεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του συγκεκριμένου υπουργείου σε ολόκληρη την επικράτεια, με πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει στις ΔΟΥ και στα τελωνεία η εγκατάσταση 3.600 νέων υπολογιστών τελευταίας γενιάς και 900 εκτυπωτών τύπου matrix, στο πλαίσιο του έργου «Εξοπλισμός πληροφορικής για ΔΟΥ και τελωνεία», συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ.

Η ΓΓΠΣ, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό πληροφορικής των Ολυμπιακών Αγώνων, εγκατέστησε τα τελευταία χρόνια στις ΔΟΥ, στα τελωνεία και στις λοιπές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ 8.500 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 1.500 εκτυπωτές. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των ελεγκτικών υπηρεσιών ΕLΕΝΧΙS, εγκαταστάθηκαν σε 336 ελεγκτικές υπηρεσίες 4.757

υπολογιστές και 1.245 εκτυπωτές. Ειδικότερα στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων εγκαταστάθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε όλη τη χώρα 19 ισχυρά κεντρικά συστήματα, 287 υπολογιστές και 154 εκτυπωτές. Στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ εγκαταστάθηκαν 1.150 υπολογιστές και 195 εκτυπωτές. Στα τελωνεία όλης της χώρας εγκαταστάθηκαν 1.050 υπολογιστές και 260 εκτυπωτές.

Παραβάσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ εντόπισε η ΥπΕΕ
Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί η ΥπΕΕ με σύμμαχο την τεχνολογία, αποκαλύφθηκε νέα υπόθεση ανακριβούς υποβολής ΦΠΑ και μη καταβολής ΦΜΥ. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο των ταχυδρομικών υπηρεσιών, κατά το τρέχον έτος υπέβαλε τέσσερις ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ δεν είχε καταβάλει τον ΦΜΥ του τρίτου διμήνου. Η συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε κατά τη διάρκεια διασταυρωτικού ελέγχου τον οποίο διενεργούσε η ΥπΕΕ για άλλη υπόθεση αγοράς και πώλησης αγαθών μεγάλης αξίας, χωρίς την έκδοση των προβλεπομένων φορολογικών στοιχείων. Κατά τον έλεγχο αυτό, σύμφωνα με τη μεθοδολογία πλήρους ελέγχου κάθε πεδίου δραστηριότητας μιας ελεγχόμενης, με οποιαδήποτε αφορμή, επιχείρησης, διαπιστώθηκαν οι προαναφερθείσες παραβάσεις, οι οποίες αφορούν ποσό 1.112.000 ευρώ.

Οι παραβάσεις αυτές θα διαβιβαστούν άμεσα στην αρμόδια ΔΟΥ για τον καταλογισμό τους, καθώς η επιχείρηση δεν ανταποκρίθηκε στην προβλεπόμενη προθεσμία καταβολής του προαναφερθέντος ποσού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk