Αυξάνεται η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου

Αυξάνεται η τάση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου καθώς διατηρείται το θετικό κλίμα στις αγορές. Αυτό οδηγεί στην πτώση του δολαρίου και στην άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το γ΄ τρίμηνο του 2009 έχουν ενισχυθεί με τη δημοσίευση νέων στοιχείων που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών και προβλέπει τώρα …

Αυξάνεται η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου | tovima.gr

Αυξάνεται η τάση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου καθώς διατηρείται το θετικό κλίμα στις αγορές. Αυτό οδηγεί στην πτώση του δολαρίου και στην άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το γ΄ τρίμηνο του 2009 έχουν ενισχυθεί με τη δημοσίευση νέων στοιχείων που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών και προβλέπει τώρα αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, εκτός της Ιταλίας και της Βρετανίας. Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προβλέπει σημαντικά μικρότερη πτώση του ΑΕΠ το 2009 για την Ιαπωνία, την ευρωζώνη και τις επί μέρους οικονομίες της, καθώς και για τη Βρετανία. Εξάλλου, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά τώρα μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά-1,3% το 2009 (από-1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) και αύξησή του κατά 2,9% το 2010 (από +2,5%).

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, οι εξελίξεις σε βασικές οικονομικές μεταβλητές που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαιώνουν γενικά τις παραπάνω ευνοϊκότερες εκτιμήσεις. Στις ΗΠΑ η εκ νέου σημαντικά περιορισμένη πτώση της απασχόλησης κατά 216.000 άτομα τον Αύγουστο ήταν ευνοϊκή εξέλιξη, παρ΄ ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται σε 9,7%.

Σύμφωνα με την τράπεζα, για να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας απαιτείται μηνιαία αύξηση της απασχόλησης περίπου κατά 100.000 άτομα, αντί της μείωσης που προαναφέρθηκε. Επίσης, οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν σηματοδοτούν ακόμη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αφού η πιστωτική επέκταση για καταναλωτικά δάνεια συνεχίζει να είναι αρνητική με ρυθμό10,4%. Πάντως, η νέα σημαντική πτώση του δολαρίου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας (+6,6% το β΄ τρίμηνο) και την πτώση του κόστους εργασίας (-5,9%) ανά μονάδα προϊόντος, σηματοδοτεί αυξημένες προοπτικές για νέα θετική συνέπεια στην αύξηση του ΑΕΠ από τις καθαρές εξαγωγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk