Αρχίζουν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα του Πρίνου

Νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Εψιλον του Πρίνου κοντά στην Καβάλα ξεκινά η Ενεργειακή Αιγαίου, η εταιρεία που έχει εξαγοράσει το σχετικό πλέγμα επιχειρήσεων με επίκεντρο την Καβάλα Οϊλ. Η νέα γεώτρηση αναμένεται να έχει συνολικό μήκος 5.500 μ. σε κάθετο βάθος 2.900 μ., ενώ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 90 ημέρες. Η γεώτρηση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη σε βάθος και μέγεθος που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας έως σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η δεύτερη φάση υλοποίησης του επιχειρησιακού πλάνου συμπληρώνεται με τη συνέχιση συνεργασίας με τη Standard Chartered Βank με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ.

Νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Εψιλον του Πρίνου κοντά στην Καβάλα ξεκινά η Ενεργειακή Αιγαίου, η εταιρεία που έχει εξαγοράσει το σχετικό πλέγμα επιχειρήσεων με επίκεντρο την Καβάλα Οϊλ. Η νέα γεώτρηση αναμένεται να έχει συνολικό μήκος 5.500

μ. σε κάθετο βάθος 2.900 μ., ενώ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 90 ημέρες. Η γεώτρηση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη σε βάθος και μέγεθος που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας έως σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η δεύτερη φάση υλοποίησης του επιχειρησιακού πλάνου συμπληρώνεται με τη συνέχιση συνεργασίας με τη Standard Chartered Βank με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την υπογραφή συμφωνίας για τη ναύλωση του γεωτρύπανου τύπου Jack Up Εnsco85 (Ε85) της εταιρείας Εnsco Ιnternational, για τη διενέργεια των γεωτρήσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης προχώρησε σε ανάθεση διαχείρισης του έργου στην εταιρεία Schlumberger.

Το Ε85 αποτελεί ένα από τα 42 γεωτρύπανα της Εnsco, σχεδιασμένο να λειτουργεί ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών με τη συνδρομή δυναμικού 80 ατόμων σε 24ωρη βάση, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις σε βάθος θάλασσας έως και 7.500 μ. με συνολική ισχύ 2.000 ίππους. Επιπλέον, το 2007 διακρίθηκε ως το αποδοτικότερο γεωτρύπανο της Εnsco παγκοσμίως.

Το γεωτρύπανο ήρθε στην Καβάλα τον Μάρτιο έχοντας πραγματοποιήσει ταξίδι 4.700 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Κirkenes της Νορβηγίας, από όπου είχε ξεκινήσει. Η πρώτη γεώτρηση θα διεξαχθεί στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου και η διάρκεια του συμβολαίου της Ενεργειακής Αιγαίου με την Εnsco είναι 120 ημέρες. Είναι το μεγαλύτερο γεωτρύπανο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ΄80, όταν διενεργήθηκαν οι πρώτες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας.

Η Ενεργειακή Αιγαίου δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Καβάλας και απασχολεί συνολικά 280 εργαζομένους. Η παραγωγή υδρογονανθράκων διενεργείται μέσω τριών πλατφορμών άντλησης πετρελαίου, μιας πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου και χερσαίας εγκατάστασης με χώρους αποθήκευσης, σταθμό φόρτωσης, μονάδα παραγωγής θείου και μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Η εταιρεία με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης στις 10 Αυγούστου 2008 απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης δύο νέων κοιτασμάτων (Βόρειος Πρίνος και Εψιλον) που εντοπίζονται στον κόλπο της Καβάλας, δυτικά της Θάσου.

Η Εnsco Ιnternational έχει στην ιδιοκτησία της 51 γεωτρύπανα και απασχολεί 3.500 εργαζομένους. Η Schlumberger είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, με λειτουργικά κέρδη 27,16 δισ. δολάρια, ενώ απασχολεί περίπου 870.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 80 χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk