Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για την οικονομία

Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, το 56% της ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την καθημερινή του ζωή, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ποσοστό αυτό είναι μόλις 22%. Το ποσοστό δυσαρέσκειας των ελλήνων πολιτών είναι από τα υψηλότερα (αρνητικά) του συνολικού δείγματος της έρευνας και συμβαδίζει με αυτά της Ουγγαρίας (56%) και της Βουλγαρίας (58%). Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Ελληνες …

Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, το 56% της ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την καθημερινή του ζωή, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ποσοστό αυτό είναι μόλις 22%. Το ποσοστό δυσαρέσκειας των ελλήνων πολιτών είναι από τα υψηλότερα (αρνητικά) του συνολικού δείγματος της έρευνας και συμβαδίζει με αυτά της Ουγγαρίας (56%) και της Βουλγαρίας (58%).

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Ελληνες (σε ποσοστό 94%) εμφανίζονται απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης, ενώ 9 στους 10 πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να βρεις καλή δουλειά στην Ελλάδα, ακόμη και αν έχεις υψηλά προσόντα.

Οι Ελληνες είναι επίσης από τους πιο δυσαρεστημένους Ευρωπαίους για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους σε ποσοστό 90%. Συγκεντρώνουν από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας μαζί με τους Ισπανούς (81%), τους Πορτογάλους (81%), τους Ιρλανδούς (79%) και τους Ιταλούς.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον καθώς εκτιμούν επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες (48% και 52% αντίστοιχα). Και στις δύο περιπτώσεις, οικονομία και απασχόληση, οι έλληνες πολίτες συγκεντρώνουν από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας.

Αρκετοί Ελληνες, σε ποσοστό 47%, δυσκολεύονται να κάνουν οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον που αφορά το νοικοκυριό τους καθώς η παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν τους το επιτρέπει.

Το θέμα της μετανάστευσης φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους έλληνες πολίτες καθώς το κατατάσσουν πλέον στην πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ειδικότερα δε στο ζήτημα της μετανάστευσης το ελληνικό αρνητικό ποσοστό (16%) είναι το τρίτο υψηλότερο που καταγράφεται στο πλαίσιο της έρευνας, έπειτα από αυτά της Μάλτας (49%) και της Μ. Βρετανίας (25%), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (9%).

Οκτώ στους δέκα έλληνες πολίτες, σε αντίθεση με τους περισσότερους ευρωπαίους πολίτες, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα τους θεωρώντας ότι δεν παρέχει αρκετά ευρεία κάλυψη. Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό (52%) είναι το δεύτερο υψηλότερο της παρούσας έρευνας ύστερα από αυτό της Λετονίας (88%). Αντίθετη άποψη εκφράζεται από το 14% του ελληνικού και το 48% του ευρωπαϊκού δείγματος, δηλαδή ικανοποίηση για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα τους.

Οι Ελληνες, τέλος, περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κακή κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk