Ο Φατίχ Ακίν νοστίμισε τη Βενετία

Γνωστός από τις προκλητικές ταινίες του «Μαζί ποτέ» (Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου) και «Η άκρη του παραδείσου», ο γερμανός, τουρκικής καταγωγής, σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν – μια ανανεωτική μορφή του γερμανικού κινηματογράφου- παρουσίασε χθες στο Φεστιβάλ Βενετίας την τελευταία δημιουργία του «Soul kitchen». Τοποθετημένο στις λαϊκές συνοικίες του Αμβούργου, το φιλμ αναφέρεται στην πορεία δύο ελληνικής καταγωγής αδελφών (το επώνυμό τους είναι Καζαντζάκης), που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής ακολουθώντας ο καθένας τον δικό του δρόμο.

Γνωστός από τις προκλητικές ταινίες του «Μαζί ποτέ» (Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου) και «Η άκρη του παραδείσου», ο γερμανός, τουρκικής καταγωγής, σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν – μια ανανεωτική μορφή του γερμανικού κινηματογράφου- παρουσίασε χθες στο Φεστιβάλ Βενετίας την τελευταία δημιουργία του «Soul kitchen».

Τοποθετημένο στις λαϊκές συνοικίες του Αμβούργου, το φιλμ αναφέρεται στην πορεία δύο ελληνικής καταγωγής αδελφών (το επώνυμό τους είναι Καζαντζάκης), που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής ακολουθώντας ο καθένας τον δικό του δρόμο.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο ένας από τους δύο αδελφούς (τον υποδύεται ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ηθοποιός Αδάμ Μπουσδούκος ), ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από την αθλιότητα του φτηνού εστιατορίου που διευθύνει και στο οποίο εργάζεται ο πρώην κατάδικος αδελφός του.

Η ευκαιρία τού προσφέρεται τυχαία, όταν ένας τρίτος ήρωας του προτείνει να αναλάβει καθήκοντα σεφ στο ποιοτικό εστιατόριο που πρόκειται να ανοίξει. Σε αντίθεση με τις ως σήμερα βαρύθυμες και δυσάρεστες ταινίες του Ακίν, εδώ το χιούμορ και η ευχάριστη διάθεση ξεχωρίζουν, βοηθώντας τον σκηνοθέτη να χειριστεί με κωμικό τρόπο θέματα τα οποία ανέκαθεν τον απασχολούσαν, όπως η πολιτισμική και κοινωνική σύγκρουση των τάξεων.

Ο ίδιος ο Ακίν θέλει να πιστεύει ότι η «Ψυχή της κουζίνας», όπως μεταφράζεται ο ξένος τίτλος, είναι κατά βάθος ένα ερωτικό γράμμα του ιδίου προς την πόλη του, το Αμβούργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακίν άρχισε να επεξεργάζεται το σενάριο το 2004, αλλά αναγκάστηκε να βάλει στο ράφι την ταινία προκειμένου να σκηνοθετήσει την «Ακρη του παραδείσου». Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Soul kitchen» ήταν περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. Οι προσπάθειές του φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αν κρίνουμε από τις θετικότατες αντιδράσεις του κοινού στη Βενετία. Το «Soul kitchen» καταχειροκροτήθηκε στην πρώτη παρουσίασή του, κάτι που δεν έχουν καταφέρει πολλές ταινίες ενός μέτριου, για μία ακόμη φορά, φεστιβάλ.

Το «Soul kitchen» θα διανεμηθεί στις ελληνικές αίθουσες εντός του φθινοπώρου από την ΟDΕΟΝ.

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk