Τραγωδία από τις πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Τουλάχιστον 30 νεκρούς και βιβλικές καταστροφές έχουν αφήσει πίσω τους οι πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες άνθρωποι καταφεύγουν προκειμένου να σωθούν σε οροφές αυτοκινήτων, σπιτιών και καταστημάτων. Πολλά από τα θύματα πνίγηκαν μέσα στα οχήματά τους. Πρόκειται για τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 80 ετών. Στη συνοικία Ικιτελί, η οποία επλήγη περισσότερο από τη θεομηνία, τα νερά έφτασαν τα δύο μέτρα ύψος αποκόπτοντας τον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης αλλά και διακόπτοντας την κυκλοφορία στη μεγάλη οδική αρτηρία που οδηγεί προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Τραγωδία από τις πλημμύρες  στην Κωνσταντινούπολη | tovima.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Τουλάχιστον 30 νεκρούς και βιβλικές καταστροφές έχουν αφήσει πίσω τους οι πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες άνθρωποι καταφεύγουν προκειμένου να σωθούν σε οροφές αυτοκινήτων, σπιτιών και καταστημάτων. Πολλά από τα θύματα πνίγηκαν μέσα στα οχήματά τους.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 80 ετών. Στη συνοικία Ικιτελί, η οποία επλήγη περισσότερο από τη θεομηνία, τα νερά έφτασαν τα δύο μέτρα ύψος αποκόπτοντας τον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης αλλά και διακόπτοντας την κυκλοφορία στη μεγάλη οδική αρτηρία που οδηγεί προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι άλλοι οκτώ άνθρωποι αγνοούνται και τουλάχιστον 20 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Φορτηγά και ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα καθώς και λεωφορεία αναποδογύρισαν εξαιτίας των ορμητικών νερών και στοιβάχθηκαν σε σωρούς από στραπατσαρισμένα μέταλλα. Οι παγιδευμένοι οδηγοί των αυτοκινήτων έβγαιναν στις οροφές τους ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια. Πολλοί εγκλωβισμένοι που ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους σώθηκαν από ελικόπτερα, ενώ φουσκωτά σκάφη έπλεαν από όχημα σε όχημα περισυλλέγοντας επιζώντες. Συνολικώς έχουν επιστρατευθεί τέσσερα ελικόπτερα και οκτώ σκάφη.

O ρισμένοι από τους διασώστες χρησιμοποιούσαν μόνο σκοινιά για να ανασύρουν τους εγκλωβισμένους πολίτες.

Ο Μιτχάτ Ντεμιράτα ταξίδευε στη συνοικία Ικιτελί όταν ξαφνικά τα νερά άρχισαν να ανεβαίνουν: «Αρπαξα την κόρη μου, άφησα το αυτοκίνητό μου και έτρεξα να σωθώ» δήλωσε. «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί δεν μπόρεσαν να σωθούν» προσέθεσε.

«Τα νερά έφτασαν ξαφνικά και πλημμύρισαν το αυτοκίνητό μου» είπε ο Σουλεϊμάν Κουκουκάγια, ενώ ένας άλλος πλημμυροπαθής είπε: «Τα νερά μάς παρέσυραν πάνω σεκάποια κιγκλιδώματα. Υπήρχαν αυτοκίνητα μπροστά και πίσω μας. Πιστέψαμε ότι θα πεθάνουμε».

Ως αργά χθες οι πυροσβέστες είχαν ανασύρει επτά πτώματα από έναν χώρο στάθμευσης φορτηγών στο Ικιτελί. Αλλα επτά πτώματα γυναικών βρέθηκαν στην εργατική συνοικία της Πόλης Μπαγκτσιλάρ. Ηταν γυναίκες που ένα μικρό λεωφορείο μετέφερε στην εργασία τους σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη γειτονική συνοικία Χαλκαλί. Πνίγηκαν μέσα σε αυτό. Η χειρότερη καταστροφή σημειώθηκε στη δυτική, την ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καλή αποχέτευση.

Σ ύμφωνα με μάρτυρες, ορμητικοί χείμαρροι από λασπόνερα παρέσυραν στο διάβα τους αυτοκίνητα, δένδρα και απορρίμματα οδηγώντας τα πάνω σε σπίτια και άλλα κτίρια. Αρκετές εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι ορισμένα κτίρια κατασκευάστηκαν κοντά σε ποτάμια και μέσα σε ρέματα χωρίς να υπάρξει πρόληψη για την αντιμετώπιση πλημμυρών. Υπάρχουν ολόκληρες φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης όπου το 90% των οικοδομών έχει ανεγερθεί παράνομα.

Πυροδοτώντας φόβους ότι η θεομηνία δεν έδειξε ακόμη ολόκληρο το πρόσωπό της, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τουρκίας προβλέπει ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως το Σαββατοκύριακο.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk