Χωρίς υλικά μένουν πάλι τα χειρουργεία

Σοβαρές ελλείψεις υλικών απαραίτητων για τη διεξαγωγή των χειρουργείων και την περίθαλψη ασθενών θα αρχίσουν σύντομα να παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Δυσαρεστημένοι από τη μη εξόφληση των χρεών, τα οποία αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ (το 45% αφορά φάρμακα), οι προμηθευτές των νοσοκομείων αποφάσισαν να σταματήσουν σήμερα τον εφοδιασμό νοσηλευτικών ιδρυμάτων με εμφυτεύσιμο ορθοπαιδικό υλικό και στις 15 Σεπτεμβρίου με αναλώσιμο (γάντια, γάζες κτλ.). Σε επιστολή τους προς την ηγεσία …

Χωρίς υλικά μένουν πάλι τα χειρουργεία | tovima.gr

Σοβαρές ελλείψεις υλικών απαραίτητων για τη διεξαγωγή των χειρουργείων και την περίθαλψη ασθενών θα αρχίσουν σύντομα να παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Δυσαρεστημένοι από τη μη εξόφληση των χρεών, τα οποία αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ (το 45% αφορά φάρμακα), οι προμηθευτές των νοσοκομείων αποφάσισαν να σταματήσουν σήμερα τον εφοδιασμό νοσηλευτικών ιδρυμάτων με εμφυτεύσιμο ορθοπαιδικό υλικό και στις 15 Σεπτεμβρίου με αναλώσιμο (γάντια, γάζες κτλ.).

Σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού επισημαίνουν ότι «… παύουν να προμηθεύουν όλα εκείνα τα νοσοκομεία της χώρας που, για το έτος 2009, έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τους έξι τελευταίους μήνες, εξελικτικά». Οπως αναφέρουν, από την απόφαση εξαιρούνται, προς το παρόν, τα Νοσοκομεία Καστοριάς, Κω, Λάρισας «Κουτλιμπάνειο», το Κρατικό Θεραπευτήριο- Κέντρο Υγείας Λέρου, το «Παπαγεωργίου» και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καλούν τις διοικήσεις των υπολοίπων νοσοκομείων να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους ούτως ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα με ορθοπαιδικό υλικό.

Σ ύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Π. Ντεβετζή, ως σήμερα οι περισσότεροι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. «Υπάρχει στάση πληρωμών εδώ και τρία χρόνια. Μόνο 30-40 εταιρείες, σε σύνολο 600 επιχειρήσεων, πληρώθηκαν. Η ιστορία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξελίχθηκε σε “φούσκα”. Παρ΄ ότι υπήρχε πρόταση να καλύψει το Ταμιευτήριο μέρος των χρεών, τελικά ζήτησε από τις εταιρείες να συνάψουν ομολογιακά δάνεια» επισημαίνει και εξηγεί: «Με απλά λόγια, μας ζητήθηκε να εκχωρήσουμε τα απλήρωτα τιμολόγια των νοσοκομείων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αυτό να συνάψει ομολογιακό δάνειο με τις εταιρείες.Το δάνειο θα είχε επιτόκιο 5,6% το οποίο θα επιβάρυνε αποκλειστικά τον προμηθευτή. Η ρύθμιση, αν μας έβρισκε σύμφωνους, θα αφορούσε το 35% του συνόλου των οφειλών».

Για το υπόλοιπο 65% των χρεών – προσθέτει ο κ. Ντεβετζής- δεν υπάρχει δέσμευση. Το σύνολο των οφειλών των νοσοκομείων φθάνει τα 6 δισ. ευρώ. Στις εταιρείεςμέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας τα χρέη ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk