ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο κατά έκδοσης στην Ελλάδα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποδέχθηκε το αίτημα ιρακινού πρόσφυγα να μην εκδοθεί προσωρινά από τις γερμανικές αρχές στην Ελλάδα. Αυτό τού επιτρέπει να παραμείνει στη Γερμανία όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η εξέταση της προσφυγής του κατά της απόφασης για έκδοση του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για Πρόσφυγες. Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφανθεί ότι η απόφαση του Ιδρύματος ήταν αντισυνταγματική, ο ιρακινός πρόσφυγας θα παραμείνει οριστικά στη Γερμανία.

Το Συνταγματικό  Δικαστήριο κατά  έκδοσης στην Ελλάδα | tovima.gr

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποδέχθηκε το αίτημα ιρακινού πρόσφυγα να μην εκδοθεί προσωρινά από τις γερμανικές αρχές στην Ελλάδα. Αυτό τού επιτρέπει να παραμείνει στη Γερμανία όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η εξέταση της προσφυγής του κατά της απόφασης για έκδοση του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για Πρόσφυγες. Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφανθεί ότι η απόφαση του Ιδρύματος ήταν αντισυνταγματική, ο ιρακινός πρόσφυγας θα παραμείνει οριστικά στη Γερμανία. Διαφορετικά, η μεταφορά στην Ελλάδα θα είναι μονόδρομος.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος στηρίχθηκε στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι ένα άτομο που εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να ζητήσει άσυλο μόνο στη χώρα άφιξης- στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα. Δικαίωμα για αίτηση σε άλλη χώρα δεν υπάρχει. Οι ομοσπονδιακοί δικαστές ωστόσο έχουν άλλη γνώμη. Για αυτούς υπάρχει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και δεύτερη ευκαιρία. Ο προσφεύγων, αναφέρεται στην απόφασή τους, φοβάται, με το δίκιο του, ότι σε περίπτωση πρόωρης έκδοσής του θα είναι αδύνατη η κανονική καταγραφή του στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί ενδεχόμενη δικαίωσή του από την Καρλσρούη.

Η απόφαση αναφέρει παράλληλα- κάτι που είναι θετικό για την Ελλάδα- ότι θα πρέπει να τεθεί επιτέλους σε πράξη «η ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης με χώρες που έχουν ιδιαίτερα επιβαρημένο σύστημα ασύλου». Πρόκειται για την πρώτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της έκδοσης ενός πρόσφυγα στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί 70 παρόμοιες αποφάσεις από διοικητικά δικαστήρια. Και το ερώτημα είναι αν σε περίπτωση που η Καρλσρούη δικαιώσει τον ιρακινό πρόσφυγα θα υπάρξει μελλοντικά ολοκληρωτική απαγόρευση στις εκδόσεις προσφύγων στη χώρα μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk