Προβληματισμός στον ΑΠ για την ανάκριση του Ν. Ζαγοριανού

Υπόμνημα κατέθεσε χθες ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens, στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου ο οποίος διεξάγει την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του. Την ίδια ώρα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες προβληματίζεται για το αν θα αναλάβει ο ίδιος την πειθαρχική έρευνα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει. Οπως είναι γνωστό, ο ειδικός ανακριτής ελέγχεται πειθαρχικά για παράβαση καθήκοντος, χειραγώγηση και κατάχρηση εξουσίας κατά τους χειρισμούς του στην κύρια ανάκριση της υπόθεσης της Siemens.

Υπόμνημα κατέθεσε χθες ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens, στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου ο οποίος διεξάγει την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του. Την ίδια ώρα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες προβληματίζεται για το αν θα αναλάβει ο ίδιος την πειθαρχική έρευνα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει.

Οπως είναι γνωστό, ο ειδικός ανακριτής ελέγχεται πειθαρχικά για παράβαση καθήκοντος, χειραγώγηση και κατάχρηση εξουσίας κατά τους χειρισμούς του στην κύρια ανάκριση της υπόθεσης της Siemens.

Χθες ο κ. Ζαγοριανός ζήτησε ακόμη πενθήμερη προθεσμία για να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα καθώς στην πειθαρχική δικογραφία προστέθηκαν νέα στοιχεία. Τα νέα αυτά στοιχεία είναι οι αντίθετες αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας και του Εφετείου του Μονάχου για την παράδοση στη χώρα μας του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου. Στο υπόμνημά του ο κ. Ζαγοριανός, πλέον του ότι αντικρούει τα όσα του αποδίδει ο κ. Παπανικολάου, απαντά διεξοδικά στα τέσσερα «καυτά» ερωτήματα επάνω στα οποία ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επικεντρώνει τον πειθαρχικό του έλεγχο. Ακόμη, ο 4ος ειδικός ανακριτής αναφέρει ημέρα με την ημέρα όλες τις ανακριτικές ενέργειες που έκανε στην υπόθεση της Siemens, ενώ καταγράφει αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν στη λήψη των αποφάσεών του.

Επίσης σε βάρος του κ. Ζαγοριανού διενεργείται μία ακόμη προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τη δεύτερη μήνυση που υπέβαλαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Γ. Σκαρπέλη και Ηλ. Γεωργίου όταν ήταν κρατούμενοι στην Ασφάλεια, τον περασμένο Μάιο, για παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφων. Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Α. Λιόγας έκρινε νόμω βάσιμη τη μήνυση και διαβίβασε την πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να καθορίσει την έδρα του Πρωτοδικείου που θα διεξαγάγει την έρευνα (εκτός Αθηνών).

Σ την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επικρατεί τις τελευταίες ημέρες έντονη αναστάτωση και υπερκινητικότητα. Οπως έλεγαν εισαγγελικοί κύκλοι, ο κ. Τέντες προβληματίζεται έντονα για το αν θα αφαιρέσει ή όχι από τον κ. Παπανικολάου την πειθαρχική έρευνα προκειμένου να τη διεξαγάγει ο ίδιος προσωπικά. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, της εμπλοκής των γερμανικών δικαστικών αρχών αλλά και των αντιδράσεων, είχε ξεκινήσει, όπως έχει το δικαίωμα, ο ίδιος πειθαρχική έρευνα, ανεξάρτητη από αυτήν του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα όμως με τον κανονισμό των δικαστηρίων, δεν μπορεί να διεξάγονται ταυτόχρονα δύο έρευνες για το ίδιο θέμα. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ο κ. Τέντες, έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Παπανικολάου, υποχώρησε, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το ζήτημα σε νέα βάση. Πάντως αρεοπαγίτες εξέφραζαν χθες την απορία τους για το γεγονός ότι δεν έχει ως τώρα κληθεί να καταθέσει ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, ο οποίος, όπως λέγεται, κάλυπτε πλήρως όλες τις ενέργειες του κ. Ζαγοριανού.

Τέλος, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι η ενέργεια αυτή του κ. Παπανικολάου να διεξαγάγει πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού είχε ως αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να εκφράσει την κυβερνητική δυσαρέσκεια σε ένα από τα πολλά τηλεφωνήματα που είχε τις τελευταίες ημέρες με την Ανωτάτη Εισαγγελία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk