Ψάρια εκτροφείου εναντίον άγριων ψαριών

Το ποσοστό ρεκόρ του 50% έφθασε η παγκόσμια κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών από ιχθυοκαλλιέργειες. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ανησυχητική επειδή επιβαρύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς τα εκτρεφόμενα ψάρια ταΐζονται με πολτοποιημένα άγρια ψάρια, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ήδη μειωμένοι αισθητά πληθυσμοί των ψαριών στις ανοιχτές θάλασσες. Επιπλέον τα εκτρεφόμενα ψάρια αναπτύσσουν ασθένειες οι οποίες περνούν στην ανοιχτή θάλασσα προκαλώντας και άλλα προβλήματα στα οικοσυστήματα.

Το ποσοστό ρεκόρ του 50% έφθασε η παγκόσμια κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών από ιχθυοκαλλιέργειες. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ανησυχητική επειδή επιβαρύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς τα εκτρεφόμενα ψάρια ταΐζονται με πολτοποιημένα άγρια ψάρια, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ήδη μειωμένοι αισθητά πληθυσμοί των ψαριών στις ανοιχτές θάλασσες. Επιπλέον τα εκτρεφόμενα ψάρια αναπτύσσουν ασθένειες οι οποίες περνούν στην ανοιχτή θάλασσα προκαλώντας και άλλα προβλήματα στα οικοσυστήματα. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην άνοδο της ζήτησης για λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, τα οποία περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Στη φωτογραφία ένα κοπάδι από σαρδέλες, οι οποίες και απειλούνται περισσότερο από αυτή την εξέλιξη, αφού αποτελούν τη βασική πηγή διατροφής των ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk