Οι σκελετοί που ανατρέπουν την Ιστορία του ανθρώπου

Πλήρη ανατροπή στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους φέρνει η μελέτη σκελετών (κυρίως κρανίων και οστών του ποδιού) που ανακαλύφθηκαν στους πρόποδες του Καυκάσου. Ως σήμερα οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο ότι η διαδικασία εμφάνισης και εξέλιξης των πρώτων ανθρωποειδών είχε συντελεστεί εξ ολοκλήρου στην αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, η εξέλιξη του ανθρώπου συντελέστηκε στην Αφρική όπου αναπτύχθηκαν τα πρώτα είδη που είχαν την ικανότητα να περπατούν όρθια, τα οποία στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην Ευρασία.

Πλήρη ανατροπή στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους φέρνει η μελέτη σκελετών (κυρίως κρανίων και οστών του ποδιού) που ανακαλύφθηκαν στους πρόποδες του Καυκάσου. Ως σήμερα οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο ότι η διαδικασία εμφάνισης και εξέλιξης των πρώτων ανθρωποειδών είχε συντελεστεί εξ ολοκλήρου στην αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, η εξέλιξη του ανθρώπου συντελέστηκε στην Αφρική όπου αναπτύχθηκαν τα πρώτα είδη που είχαν την ικανότητα να περπατούν όρθια, τα οποία στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην Ευρασία. Σύμφωνα με τα ευρήματα που είχαμε ως σήμερα στη διάθεσή μας, τα πρώτα μεταναστευτικά κύματα των μακρινών προγόνων μας προς την Ευρασία άρχισαν πριν από περίπου ένα εκατομμύριο έτη. Ηταν λοιπόν απόλυτα φυσικό οι ερευνητές που μελέτησαν τα ευρήματα της Γεωργίας να πάθουν σοκ όταν η χρονολόγησή τους έδειξε ότι ήταν 1,8 εκατομμυρίων ετών. Η διαπίστωση αυτή έφερε τα πάνω κάτω όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και τον χρόνο εξάπλωσης του ανθρώπου στον πλανήτη, αλλά ανέτρεψε τις ισχύουσες αντιλήψεις για την εξέλιξη του είδους μας αφού με βάση τα νέα ευρήματα είναι πιθανόν ο Ηomo Εrectus (το πρώτο είδος που περπάτησε όρθιο) να εμφανίστηκε στην Ευρασία και όχι στην Αφρική.

«Με βάση τα νέα δεδομένα,είναι πολύ πιθανό η φορά των πραγμάτων να είναι αντίθετη απ΄ ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα. Δηλαδή ο Ηomo Εrectus να εμφανίστηκε πρώτα στην Ευρασία και στη συνέχεια να μετανάστευσε στην Αφρική,όπου παρέμεινε και τελικά εξελίχθηκε στον Ηomo Sapiens, τον μοντέρνο άνθρωπο» ανέφερε στο Φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανίας ο καθηγητής Ντέιβιντ Λορντκιπανίτζε, διευθυντής του Γεωργιανού Εθνικού Μουσείου.

Οι σκελετοί ανήκουν σε ένα είδος κοντών πρώιμων ανθρώπων (με ύψος 1,44-1,50 εκατοστά), με μικρούς πρωτόγονους εγκεφάλους (σχεδόν το 1/3 σε μέγεθος σε σχέση με τους σημερινούς), οι οποίοι μπορούσαν μάλιστα να τρέξουν αρκετά γρήγορα. Τα οστά βρέθηκαν μαζί με πέτρινα εργαλεία, υπολείμματα ζώων και φυτών, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι κυνηγούσαν. Σύμφωνα με τον Λορντκιπανίτζε, ίσως πρόκειται για τους άμεσους προγόνους του Ηomo Εrectus.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk