ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ επιδιώκει ο Ταλάτ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν επιδιώκει να κλείσει ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας αντιδρά. Ο κ. Ταλάτ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επιδιώκοντας συνάντηση μαζί του μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Χριστόφιας είχε τονίσει σε παλαιότερο αίτημα του κ. Ταλάτ να συναντηθεί με τον κ. Μπαν Κι Μουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη στιγμή που ο ίδιος συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Συνάντηση  με τον ΓΓ  του ΟΗΕ  επιδιώκει  ο Ταλάτ | tovima.gr

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν επιδιώκει να κλείσει ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας αντιδρά. Ο κ. Ταλάτ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επιδιώκοντας συνάντηση μαζί του μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Χριστόφιας είχε τονίσει σε παλαιότερο αίτημα του κ. Ταλάτ να συναντηθεί με τον κ. Μπαν Κι Μουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη στιγμή που ο ίδιος συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ο κ. Ταλάτ πάντως θα μεταβεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη και το τουρκικό λόμπι στην Ουάσιγκτον επιχειρεί να του κλείσει συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην επιστολή του τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά ο κ. Ταλάτ φαίνεται ότι επιμένει να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με στόχο να τον πείσει για την ανάγκη μιας κοινής συνάντησης με τον πρόεδρο Χριστόφια. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να δοθεί μια συμβολική ώθηση στον δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων που εκτός απροόπτου αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία.

Ο δεύτερος γύρος αρχίζει εν μέσω έντονης κριτικής για τους χειρισμούς του κ. Χριστόφια στο Κυπριακό από την αντιπολίτευση. Η πορεία των διαπραγματεύσεων ωστόσο και οι χειρισμοί της Λευκωσίας εν όψει της αξιολόγησης, τον Δεκέμβριο, από την ΕΕ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα συζητηθούν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων, υπό την προεδρία του κ. Χριστόφια, σε διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο «απολογισμός» ωστόσο της πρώτης φάσης των ενδοκυπριακών συνομιλιών περιγράφεται ως πενιχρός, αφού σε πολλά ακανθώδη θέματα (περιουσιακό, εγγυήσεις, εδαφικό, κεντρική δομή του κράτους κ.λπ.) οι δύο ηγέτες διαφώνησαν. Καταγράφηκαν όμως οι απόψεις των δύο κοινοτήτων, κάτι που κρίνεται ως ένα βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk