Οι τηλεμαχίες σε Γαλλία και ΗΠΑ

Η χώρα καταγωγής του ντιμπέιτ είναι οι ΗΠΑ και, σύμφωνα με το μοντέλο που καθιερώθηκε, οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι όρθιοι και δέχονται ερωτήσεις από έναν ή περισσότερους δημοσιογράφους ενώπιον κοινού. Συνήθως διενεργούνται τρεις τηλεμαχίες. Κατά την πρώτη ο συντονιστής της συζήτησης θέτει ερωτήματα εναλλάξ στους υποψηφίους, οι οποίοι έχουν δύο λεπτά χρόνο για να απαντήσουν και ένα λεπτό να αντικρούσουν τον αντίπαλο, ενώ η δεύτερη έχει τη μορφή συζήτησης με τον συντονιστή να θέτει τις ερωτήσεις και τα θέματα.

Οι τηλεμαχίες σε Γαλλία και ΗΠΑ | tovima.gr

Η χώρα καταγωγής του ντιμπέιτ είναι οι ΗΠΑ και, σύμφωνα με το μοντέλο που καθιερώθηκε, οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι όρθιοι και δέχονται ερωτήσεις από έναν ή περισσότερους δημοσιογράφους ενώπιον κοινού. Συνήθως διενεργούνται τρεις τηλεμαχίες. Κατά την πρώτη ο συντονιστής της συζήτησης θέτει ερωτήματα εναλλάξ στους υποψηφίους, οι οποίοι έχουν δύο λεπτά χρόνο για να απαντήσουν και ένα λεπτό να αντικρούσουν τον αντίπαλο, ενώ η δεύτερη έχει τη μορφή συζήτησης με τον συντονιστή να θέτει τις ερωτήσεις και τα θέματα. Το τρίτο ντιμπέιτ εξελίσσεται αποκλειστικά και μόνο γύρω από τις ερωτήσεις διαφορετικής κάθε φορά ομάδας ψηφοφόρων. Ιστορική είναι η αναμέτρηση του Τζον Κένεντι με τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1960, η οποία συνέβαλε στην εκλογική νίκη του πρώτου.

Διαφορετικό είναι το γαλλικό μοντέλο. Είναι σχετικά πρόσφατη η εικόνα του σημερινού γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί στο ίδιο τραπέζι με την αντίπαλό του Σοσιαλίστρια κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και έναν δημοσιογράφο ανάμεσά τους σε ρόλο συντονιστή και σε κάποιες περιπτώσεις σε ρόλο «διαιτητή». Ο συντονιστής δημοσιογράφος υποβοηθείται από ένα πάνελ συναδέλφων του που διατυπώνουν τις ερωτήσεις τους. Μνημειώδεις και χαρακτηριστικές του γαλλικού πολιτικού πολιτισμού θεωρούνται οι τηλεμαχίες των Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν και Φρανσουά Μιτεράν.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk