Οδηγίες του ΕΣΡ για την προβολή των κομμάτων

Oδηγίες προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή περιέχονται στη γνωμοδότηση που έστειλε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προς τον υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδώσει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μία συνέντευξη του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων,…

Οδηγίες του ΕΣΡ για την προβολή των κομμάτων | tovima.gr

Oδηγίες προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή περιέχονται στη γνωμοδότηση που έστειλε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδώσει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μία συνέντευξη του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, διάρκειας 60 λεπτών, επιτρέποντας ταυτόχρονα την απευθείας αναμετάδοση των συνεντεύξεων αυτών σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό που υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα. Επίσης υποχρεούται να μεταδώσει μία συνέντευξη Τύπου με καθέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς, διάρκειας μιας ώρας, στη μεσημβρινή ζώνη. Τόσο η ΕΡΤ όσο και οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας υποχρεούνται να οργανώσουν τουλάχιστον τέσσερις αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των κομμάτων στη ζώνη από 18.00 ως 01.30. Η ΕΡΤ πρέπει να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση καθενός από τα κόμματα, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια. Επίσης η ΕΤ3 πρέπει να καλύψει μία συγκέντρωση κάθε κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Τόσο οι ιδιωτικοί σταθμοί όσο και η ΕΡΤ υποχρεούνται να διαθέσουν δωρεάν 10 λεπτά την εβδομάδα σε καθένααπό τα κόμματα για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους. Απαγορεύεται να μεταδίδονται μηνύματα των υποψηφίων βουλευτών, καθώς επίσης και να προβάλλονται έμμεσα ή να γίνεται αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια εκπομπών, εκτός των εκπομπών πολιτικού διαλόγου.

O χρόνος για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20% του ημερήσιου χρόνου του συνολικού προγράμματος, ενώ τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να προβάλλονται στη ζώνη 18.00- 01.00. Η αναλογία κατανομής του χρόνου έχει ως εξής: ΝΔ 37,5%, ΠαΣοΚ 37,5%, ΚΚΕ 11,29%, ΣΥΡΙΖΑ 6,98%, ΛΑΟΣ 5,27%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,46%.

Επίσης οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας πρέπει να διαθέτουν το 1/3 του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την προβολή της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και να μην παραβιάζουν την αρχή της αναλογικής ισότητας. Απαγορεύεται ακόμη η καταβολή οικονομικών ή άλλων ανταλλαγμάτων για τη συμμετοχή υποψηφίων σε δελτία ειδήσεων ή σε εκπομπές, ενώ μετά τις 18 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk