Το παράπονο του Αζάνκα

Για τον Αζάνκα δεν υπάρχει πρόβλεψη; Δεν θα μπει στο Κοινοβούλιο ο χιμπαντζής του κ. Μιλτιάδη Εβερτ; Το τριχωτό μέλος της προεδρικής οικογένειας ζει πλέον στην Αγγλία, εξ ου και δεν πολιτεύεται. Μην ανησυχείτε, το στασίδι δεν χάνεται, κληροδοτείται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Στη Νέα Δημοκρατία (και όχι μόνο) μιλούν για ανανέωση και εννοούν ότι θα φύγει ο γονιός για να κάτσει ο γιος ή η θυγατέρα ή το ανίψι. Στην οικογένεια Εβερτ, για παράδειγμα, η οποία συζητείται ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες, έλαχαν από το 2004 δύο έδρες, μία πατρογονική στο Επικρατείας και μία εξ αγχιστείας, του κ.

Για τον Αζάνκα δεν υπάρχει πρόβλεψη; Δεν θα μπει στο Κοινοβούλιο ο χιμπαντζής του κ. Μιλτιάδη Εβερτ; Το τριχωτό μέλος της προεδρικής οικογένειας ζει πλέον στην Αγγλία, εξ ου και δεν πολιτεύεται. Μην ανησυχείτε, το στασίδι δεν χάνεται, κληροδοτείται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Στη Νέα Δημοκρατία (και όχι μόνο) μιλούν για ανανέωση και εννοούν ότι θα φύγει ο γονιός για να κάτσει ο γιος ή η θυγατέρα ή το ανίψι. Στην οικογένεια Εβερτ, για παράδειγμα, η οποία συζητείται ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες, έλαχαν από το 2004 δύο έδρες, μία πατρογονική στο Επικρατείας και μία εξ αγχιστείας, του κ. Πέτρου Δούκα. Αν έβαιναν όλα υπέρ τους, θα αποκτούσαν και τρίτη έδρα, για τη θυγατέρα του προέδρου Αλεξία, η οποία προς το παρόν περιορίζεται στα χρέη αντιδημάρχου στην Αθήνα. Υπάρχει μια συσσώρευση εξουσίας την οποία δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε, καθώς τα μέλη της οικογένειας σταυρώνονται γενναιόδωρα από τους ψηφοφόρους του Λεκανοπεδίου.

Ας πιάσουμε τα πρόσωπα ένα ένα. Ο κ. Πέτρος Δούκας ενυμφεύφθη την Ιλεάνα Εβερτ. Θα ήταν άδικο να πούμε ότι ο γάμος τού εξασφάλισε την έδρα, καθώς υπήρξε ένας επιτυχημένος οικονομολόγος, με περγαμηνές από Κολούμπια και Τζορτζ Ουάσιγκτον, με δαφνοστεφή καριέρα στη Citibank της Νέας Υόρκης. Αλλωστε, πρώτα έγινε υφυπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και κατόπιν ενυμφεύφθη την Αλεξία. Η αμφισημία που περιβάλλει το όνομά του προκύπτει από το δικαίωμα να διαδίδει καθείς ό,τι θέλει ατιμώρητα. Ο κ. Δούκας δεν είναι σαν τον κ. Παυλίδη, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του- τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Εχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίζει τον εαυτό του και, γιατί όχι, να διεκδικεί υποψηφιότητα, διατυμπανίζοντας ότι τον σταύρωσαν 40.000 ψηφοφόροι Αττικής. Για τα ατοπήματα που του καταλογίζουν ίσως να κριθεί στην αρένα. Είναι όμως ελαφρώς άκομψο να δέχεται τα χαδάκια του πεθερού του, ο οποίος πιάνει τα μικρόφωνα για να διακηρύξει την οικογενειακή αθωότητα. Θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν υπήρχε μια γενική στήριξη των Βατοπαιδινών, δηλαδή αν ο πρώην πρόεδρος έλεγε μια καλή ύστατη κουβέντα για τον κάποτε αγαπημένο του κ. Θ. Ρουσόπουλο.

Ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ έχει καπαρώσει – κατά τα φαινόμενα- την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πήγε ο Πρωθυπουργός στην κατοικία του Πικερμίου, τα ζύγισαν από ΄δώ, τα έφεραν από ΄κεί, συμφώνησαν. Ο κ. Εβερτ σε ηλικία 80 ετών πιθανολογείται ότι θα εκλεγεί ξανά και μάλιστα ακούραστα. Η παρουσία του, έλεγαν χθες στελέχη της παράταξής του, είναι συμβολική. Ο γηραιός πρώην πρόεδρος αποτελεί την ενσάρκωση της πορείας του κόμματος: από την πυγμή στην κατάπτωση. Το ερώτημα είναι τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει από τη θέση του βουλευτή που δεν μπορεί να το προσφέρει από μια τιμητική θέση Νέστορα. Αν δεν υπάρχει τίτλος, ας επινοηθεί κάτι που θα του δώσει χαρά. Οι μεγάλοι άνθρωποι κάνουν σαν τα παιδιά, χαίρονται με το παραμικρό, δεν είναι ανάγκη να θυσιαστεί κοτζάμ έδρανο για κάποιον που δεν θα μπορεί να εκπληρώσει επαρκώς τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις του.

Η κυρία Αλεξία Εβερτ είναι εξίσου πετυχημένη επαγγελματικά. Με τα μεταπτυχιακά της και με τα όλα της. Είναι διευθύντρια Επικοινωνίας στον διεθνή όμιλο Νetmed SΑ, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών της ψηφιακής πλατφόρμας Νova. Κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές κατόπιν προτροπής του κ. Νικήτα Κακλαμάνη και για πλάκα πήρε 23.000 σταυρούς. Δεν φταίει εκείνη αν το όνομα «Εβερτ» από μόνο του φέρνει ρεύμα. Η ευκολία της να μαζέψει τόσους ψηφοφόρους έβαλε ιδέες στο Μαξίμου. Εκείνη αρνήθηκε να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, αφήνοντας όμως υπονοούμενα για τις εθνικές. Πάντως, προτού καλά καλά βγει από το αβγό της, ορισμένοι την αντιμετώπισαν σαν αντίβαρο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη .

Θ α ήταν ακραίο να λάβουν το χρίσμα και οι τρεις; Ολα εναπόκεινται στα κέφια του αρχηγού του κόμματος. Εκείνος αποφασίζει ποιοι θα είναι στις λίστες. Αν είναι υποψήφιοι, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Γι΄ αυτό θυμώνει ο Αζάνκα, εκεί, στο εγγλέζικο πάρκο όπου διαβιοί. Δεν συζητήθηκε ποτέ η δική του προοπτική για πολιτική καριέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk