Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Θωμάς Μποντομητσίδης γράφει: Ακούμε όλοι τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το εθνικό συμφέρον. Δεν μας λέει όμως για την καινούργια γενιά των 150.000 συμβασιούχων με συμβάσεις έργου, εποχικούς, με προγράμματα Stage, που τους έχει ομήρους εδώ και μία πενταετία! Το εθνικό συμφέρον είναι να καίγονται τα δάση και να μην υπάρχει προσωπικό; Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον; …

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Συμβασιούχοι όμηροι»
Ο κ. Θωμάς Μποντομητσίδης γράφει:

Ακούμε όλοι τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το εθνικό συμφέρον. Δεν μας λέει όμως για την καινούργια γενιά των 150.000 συμβασιούχων με συμβάσεις έργου, εποχικούς, με προγράμματα Stage, που τους έχει ομήρους εδώ και μία πενταετία! Το εθνικό συμφέρον είναι να καίγονται τα δάση και να μην υπάρχει προσωπικό; Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον; Να δημιουργείται μια καινούργια γενιά συμβασιούχων και να τους κρατάει σε ομηρεία η εκάστοτε κυβέρνηση; Τι προτίθενται να κάνουν λοιπόν οι πολιτικοί ηγέτες αυτού του τόπου;

«Είναι οραματιστής»
Η κυρία Εύη Αντύπα, από τη Γλυφάδα της Αθήνας, γράφει:

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι η προσωποποίηση της εντιμότητας, της αξιοπρέπειας, της απλότητας, της σεμνότητας. Είναι ο πολιτικός άνδρας που οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα επανακτήσει το κύρος της και τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Είναι ο πολιτικός που το βλέμμα του εμπνέει αλήθεια και καθαρότητα, ο πολιτικός που δεν θα εξαρτάται και δεν θα εκβιάζεται από κανέναν. Εχει μεγάλη πολιτική εμπειρία, υπήρξε ένας επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών και γαλουχήθηκε από πολύ νέος στην πολιτική. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα και είμαι σίγουρη ότι θα φανεί αντάξιος του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να ονειρεύεται μια άλλη Ελλάδα, έχει δικαίωμα να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο του και τα παιδιά του, να θέλει ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον, ένα κράτος που θα νοιάζεται τους πολίτες του.

«Ρersona non grata»
Ο κ. Πάνος Ν. Λύρας, από τη Νέα Ελβετία της Αθήνας, γράφει:

Η ελληνοσκοπιανή διαφορά για το όνομα χρειαζόταν έναν μεσολαβητή και διάλεξαν ως τέτοιον τον Σλαβοαμερικανό κ. Μάθιου Νίμιτς. Μπορεί κάποιος να μας πει τι δουλειά κάνει αυτός ο άνθρωπος με τα πλούσια μεν χαμόγελα αλλά τα ανύπαρκτα αποτελέσματα; Καλά, κύριε Μπακογιάννη, κύριε Καραμανλή, κύριε Παπανδρέου, αυτόν τον άνθρωπο τον θεωρείτε μεσολαβητή και περιμένετε να προτείνει εφαρμόσιμη δίκαιη λύση; Αν μπορεί κάποιος, ας μου απαντήσει στην απορία μου. Αν με όσα έκανε αυτά τα χρόνια ο κ. Νίμιτς δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί από την ελληνική κυβέρνηση πρόσωπο ανεπιθύμητο, persona non grata, τότε ποιος τις συμπληρώνει;

«Γεμάτη εικονοστάσια»
Ο κ. Πέτρος Ιακωβόπουλος γράφει:

Απαράδεκτο το οδικό δίκτυο στον Νομό Φωκίδας. Από τα όριά του με τη Βοιωτία και μέχρι τα όρια με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι άκρως επικίνδυνο! Επικίνδυνες στροφές, στενός δρόμος όπου δεν μπορείς να προσπεράσεις πουθενά άμα πέσεις σε νταλίκα και ακολουθείς σημειωτόν με ρυθμό χελώνας. Ρισκάρεις τη ζωή σου! Δεν είναι τυχαίο που η «εθνική οδός», ο Θεός να την κάνει, είναι αιματοβαμμένη και γεμάτη εικονοστάσια! Ολα τα χρόνια ακούγεται ότι θα γίνουν μελέτες, αλλά τελικά λόγια. Ο δρόμος ματώνει και τα εικονοστάσια πληθαίνουν.

«Οι κληρονόμοι εξουσίας και ο Νίμιτς»
Ο κ. Γεώργιος Α. Βλάχος, από τη Γερμανία, γράφει:

Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε εκλογές, όπου καλείται ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, που μόνο κυρίαρχος δεν είναι, να δώσει στον πρώτο νωπή λαϊκή εντολή για να κάνει αυτά που δεν έπραξε στο παρελθόν και στον δεύτερο, που ελπίζει ότι θα γίνει πρώτος και υπόσχεται νέα εθνική ενότητα και νέο μοντέλο πολιτικής ηγεσίας, αυτοδύναμη ψήφο διακυβέρνησης της χώρας. Μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να κατανοήσω σε τι διαφέρουν τα κόμματα των δύο πολιτικών κληρονόμων της εξουσίας. Προσωπικά πιστεύω ότι και τα δύο αρχηγικά κόμματα τρώνε από το ίδιο πιάτο, και μάλιστα με το ίδιο κουτάλι και μαχαιροπίρουνο. Η διαφορά που υπάρχει αναμεταξύ τους, σύμφωνα με την άσχετη γνώμη μου, είναι ποιος θα αδειάσει πρώτος το πιάτο που τους σερβίρουν. Και για να γίνω αντιληπτός, θα αναφερθώ σε ένα ευκολονόητο παράδειγμα. Η μέχρι σήμερα πολυάσχολη υπουργός Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη, αφού δέχεται το ένα χτύπημα αποτυχίας ύστερα από το άλλο, προσπαθεί να παρουσιάσει την έντιμη λύση της ονομασίας της «Βόρειας Μακεδονίας» για το σκοπιανό θέμα σαν δική της πρόταση. Κατά τα φαινόμενα την εγκαταλείπει η μνήμη της ή δεν θέλει να δει την αλήθεια. Στις 13.11.2001 ο τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπεγλίτης έγραφε στην «Ελευθεροτυπία» ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ως τη ρεαλιστικότερη δυνατή. Ποιος ήταν ο μάγος της εξωτερικής πολιτικής είναι σε όλους που έχουν μνήμη γνωστό. Μπορούν τώρα οι δύο μάγοι της εξωτερικής πολιτικής να μαλώνουν όσο θέλουν για τη μητρότητα ή την πατρότητα της πρότασης της έντιμης λύσης «Βόρεια Μακεδονία». Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι υπάρχει μία και μοναδική πατρότητα, και αυτή είναι του κ. Νίμιτς, ο οποίος, όπως γνωρίζουμε, είναι ακόμη και σήμερα ο διαμεσολαβητής που θέλει να επιβάλει την πρότασή του. Κοσμογονικές αλλαγές, όπως βλέπω, δεν πρόκειται να υπάρξουν: Αφού είναι παιδιά του κυρίου τους, κάποια λύση θα βρεθεί. Αν ο λαός θέλει να αποτρέψει τα αποτελέσματα της εξάρτησης και να τιμωρήσει τους κληρονόμους της εξουσίας, δεν έχει παρά να στείλει με την ψήφο του πολλά κόμματα στο Κοινοβούλιο.

Πρέπει να σπάσει τη βασιλική αυτοδυναμία της αυθαιρεσίας, ανευθυνότητας και ατιμωρησίας και πρέπει να καταργηθεί το βουλευτικό άσυλο που επιτρέπει την αχαλίνωτη διαφθορά. Προσωπικά για λόγους αρχής δεν πρόκειται να ψηφίσω. Εδώ και δεκαετίες μάς υπόσχονται το δικαίωμα της ψήφου με αλληλογραφία από τον τόπο διαμονής μας. Ημουν νιος και γέρασα, αλλά η υπόσχεση πράξη δεν έγινε. «Ημών των Ελλήνων ιδιότητες»
Ο κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης γράφει:

Εμείς οι Ελληνες: 1) Δεν παίρνουμε απόδειξη για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Γιατί να επιβαρύνουμε τον φτωχό καταστηματάρχη; Θα πληρώσουμε εμείς τους φόρους του.

2) Πληρώνουμε υπέρογκα ποσά σε φροντιστήρια για να μάθουν τα παιδιά μας αυτά που έπρεπε να μάθαιναν στο σχολείο τους. Ετσι συμβάλλουμε στη μείωση της ανεργίας. 3) Ψωνίζουμε χωρίς έρευνα αγοράς. Είμαστε καλοπροαίρετοι. Εχουμε εμπιστοσύνη στον έλληνα επιχειρηματία, καταστηματάρχη και επαγγελματία. 4) Πιστεύουμε στον δοκιμασμένο και αποτυχημένο πολιτικό. Δεν μπορεί, κάποτε θα πετύχει. 5) Δανειζόμαστε πάνω από τις δυνάμεις μας για να φτιάξουμε σπίτι και να αγοράσουμε αυτοκίνητο καλύτερα από του γείτονα. Ετσι βοηθάμε την ελληνική οικονομία, την αγορά, τα Ταμεία και τις τράπεζες. 6) Μολύνουμε το περιβάλλον με σκουπίδια. Ετσι αναγκάζουμε τους δήμους να προσλαμβάνουν άνεργους συμπολίτες μας και εκπαιδεύουμε τον γείτονα, που θέλει να τα μαζεύει μόνος του, στην ανακύκλωση. 7) Δεν δεχόμαστε αξιολόγηση στο έργο μας είτε είμαστε δάσκαλοι είτε καθηγητές είτε δημόσιοι υπάλληλοι. Είμαστε ευσυνείδητοι και προπάντων δημοκρατικοί. Ποιος θα το αμφισβητήσει; 8) Θέλουμε να βολέψουμε το παιδί μας στον στρατό ή στη δουλειά με πλάγια μέσα και σε βάρος άλλων παιδιών που έχουν μεν περισσότερα προσόντα, δεν έχουν δε μεγαλύτερα «μέσα». Είμαστε καλοί γονείς. 9) Στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες δίνουμε φακελάκι. Ετσι δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας που έγινε η δουλειά μας γρηγορότερα και καλύτερα από τους άλλους που δεν έχουν να δώσουν και βοηθάμε τους γιατρούς και τους υπαλλήλους να συμπληρώσουν τον πενιχρό μισθό τους. 10) Μηδενίζουμε το έργο των άλλων και μεγιστοποιούμε το δικό μας. Ετσι εξαναγκάζουμε τους άλλους σε μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να γίνουν καλύτεροι και αποδοτικότεροι. 11) Κατηγορούμε αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά ότι δεν ενδιαφέρονται. Αν ενδιαφέρονται, τους κατηγορούμε ότι το κάνουν για το συμφέρον τους. Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι ο Ελληνας είναι γενναιόδωρος, αποδοτικός, ευγνώμονας, ευσυνείδητος, δημοκρατικός, υπομονετικός, καλοπροαίρετος, φιλάνθρωπος, καλός γονιός, κοινωνικά και πολιτικά ενεργός και προπάντων… Ελληνας.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk