Σημαντική αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε το spread των ελληνικών κρατικών ομολογιακών τίτλων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αποδόσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων σημείωσαν πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων στην Ελλάδα υποχώρησαν στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων, ενώ το 3ετές ομόλογο αναφοράς κατέγραψε μικρή άνοδο. Η μεγαλύτερη υποχώρηση …

Σημαντική αποκλιμάκωση του spread  των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά | tovima.gr

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε το spread των ελληνικών κρατικών ομολογιακών τίτλων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αποδόσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων σημείωσαν πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων στην Ελλάδα υποχώρησαν στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων, ενώ το 3ετές ομόλογο αναφοράς κατέγραψε μικρή άνοδο. Η μεγαλύτερη υποχώρηση παρατηρήθηκε στις αποδόσεις των ομολόγων 15ετούς και 30ετούς διάρκειας, κατά 15 και 11 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν αυτές στο τέλος Αυγούστου σε 4,89% και 5,23% αντίστοιχα.

Ηαπόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 4,49%, ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 2 μόλις μονάδες βάσης, στο 2,46%. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, περαιτέρω μείωση εμφάνισε η κλίση της καμπύλης αποδόσεων με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς 30ετούς και 3ετούς διάρκειας να υποχωρεί σε 276 μονάδες βάσης από 289 μονάδες βάσης στο τέλος Ιουλίου του 2009. Επιπλέον η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε αισθητά τον Αύγουστο, στις 118 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης που ήταν τον Ιούλιο.

Ανοδο σημείωσαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων και στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αποδόσεις υποχώρησαν, με εξαίρεση τους τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας στην ευρωζώνη, οι τιμές των οποίων κατέγραψαν μικρή πτώση. Από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή ήταν η αναζωπύρωση των ανησυχιών των επενδυτών υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας των οικονομικών εξελίξεων. Οπως επισημαίνει στην ανάλυσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, αν και τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες εμπιστοσύνης που δημοσιεύτηκαν στη διάρκεια του μήνα κατέδειξαν σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη, υψηλή παραμένει η αβεβαιότητα για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα οι επενδυτές προσδοκούν χαμηλό πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk