Σε υποχώρηση το δολάριο

H Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν και χθες με ικανοποιητικά κέρδη. Η προσοχή των επενδυτών όμως είναι στραμμένη στην πορεία του δολαρίου. Μετά την προχθεσινή βουτιά το αμερικανικό νόμισμα και χθες υποχωρούσε έναντι όλων των αντιπάλων νομισμάτων. Εναντι του ευρώ έπεσε σε νέα χαμηλά έτους, στα 1,4601 δολάρια, και έναντι του γεν στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου, στα 91,61 δολάρια. Το ξεπούλημα του δολαρίου ώθησε ανοδικά και χθες τις τιμές των εμπορευμάτων.

H Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν και χθες με ικανοποιητικά κέρδη. Η προσοχή των επενδυτών όμως είναι στραμμένη στην πορεία του δολαρίου. Μετά την προχθεσινή βουτιά το αμερικανικό νόμισμα και χθες υποχωρούσε έναντι όλων των αντιπάλων νομισμάτων. Εναντι του ευρώ έπεσε σε νέα χαμηλά έτους, στα 1,4601 δολάρια, και έναντι του γεν στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου, στα 91,61 δολάρια. Το ξεπούλημα του δολαρίου ώθησε ανοδικά και χθες τις τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή του αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έφθασε ως τα 72,52 δολάρια το βαρέλι.

Υπάρχει τώρα ο κίνδυνος μήπως και η μεγάλη τρέχουσα πτώση του δολαρίου προκαλέσει νέα φυγή των κεφαλαίων από το αμερικανικό νόμισμα. Στην περίπτωση αυτή θα πυροδοτηθεί ένα νέο κύμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Κυρίως είναι η Κίνα αυτή η οποία άδραξε την ευκαιρία και ξεκίνησε τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ομόλογα εκπεφρασμένα σε γουάν ύψους 879 εκατ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ. Από την άλλη, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ξεπεράσει σε απόδοση την Ευρώπη και την Ιαπωνία τα προσεχή τρίμηνα. Πολλές είναι οι αιτίες για την κατρακύλα του δολαρίου. Μία από αυτές είναι και ο χρυσός, η τιμή του οποίου κινείται αντίθετα προς αυτήν του δολαρίου. Χθες η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματευόταν και πάλι πάνω από τα 1.000 δολάρια την ουγκιά.

Κυρίως είναι η επιστροφή της διάθεσης για την ανάληψη των νέων επενδυτικών κινδύνων και οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές προσδοκίες από τα μηδενικά επιτόκια και τα τεράστια κυβερνητικά πακέτα τόνωσης των οικονομιών τα οποία έχουν εκτινάξει σε ύψη-ρεκόρ τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Οι ανησυχίες αυτές έχουν πυροδοτήσει το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων σε όλον τον κόσμο. Με συνέπεια η πτώση στις τιμές τους να ωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις τους, διότι αυτές κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές. Η απόδοση στο βαρόμετρο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, το δεκαετούς διαρκείας, ανέβηκε στο 3,50%. Η απόδοση του τρίμηνου τίτλου, η οποία εκτιμάται ως μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις, έχει ανεβεί στο 0,15%. Η άνοδος όμως των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα παρασύρει ανοδικά και τα επιτόκια των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, με συνέπεια να υποστεί πιέσεις η ακόμη ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- κατέγραφαν κέρδη γύρω στο 1% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Επίσης όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο. Τα τρία μεγαλύτερα- το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι- ενισχύθηκαν κατά 1,15%, 1,69% και 1,28% αντίστοιχα και η Αθήνα έκλεισε με κέρδη 0,91%. Στα κέρδη των αμερικανικών αγορών βοήθησαν και η δημοσιοποίηση της επιχειρηματικής κατάστασης (Βeige Βook), όπως την εκτιμά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Το Βeige Βook επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed ότι αρχίζουν να βελτιώνονται οι ρυθμοί της οικονομικής δραστηριότητας στο σύνολο των αμερικανικών Πολιτειών. Η έκθεση (Βeige Βook) αποτελείται από το σύνολο των στοιχείων των 12 περιφερειακών κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τις οικονομικές συνθήκες απ΄ άκρου εις άκρον στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν περισσότερο αισιόδοξη από την περασμένη έκθεση. «Οι κρίσεις οφείλονται στην ανθρώπινη φύση»

Στην«ανθρώπινη φύση»απέδωσε ο επί 18 χρόνια επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑΑλαν Γκρίνσπαν (φωτογραφία) την αιτιολογία της σημερινής κρίσης, όπως και των μελλούμενων. Απορρίπτοντας τις κριτικές που του γίνονται για τις «φούσκες» που η πολιτική του θα είχε αποτρέψει, δήλωσε στο ΒΒC ότι μοιραία «ο άνθρωπος, όταν γνωρίζει μακρόχρονες περιόδους άνθησης, θεωρεί ότι θα διαρκούν για πάντα». Και πρόσθεσε:«Είναι ζήτημα της ανθρώπινης φύσης, εκτός αν βρεθεί τρόπος αυτή να αλλάξει, θα έχουμε και νέα κρίση», έστω και«διαφορετική». Ούτε η ρύθμιση μπορεί να την αποτρέψει, καθώς«δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο με ρυθμισμένες εθνικές αγορές».(DΕΝΝΙS ΒRΑCΚ/ ΒLΟΟΜΒΕRG)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk