Με σταθερούς ρυθμούς η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο α» εξάμηνο

Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε καθόλου από την αρνητική οικονομική συγκυρία το πρώτο εξάμηνο του 2009, για να φθάσει στο 15,63%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο ρυθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας ήταν 1.871 νέες συνδέσεις DSL κάθε ημέρα για όλο το επισκοπούμενο διάστημα. Από αυτές, σχεδόν το 80% αφορά σε συνδέσεις Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ).

Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε καθόλου από την αρνητική οικονομική συγκυρία το πρώτο εξάμηνο του 2009, για να φθάσει στο 15,63%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο ρυθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας ήταν 1.871 νέες συνδέσεις DSL κάθε ημέρα για όλο το επισκοπούμενο διάστημα. Από αυτές, σχεδόν το 80% αφορά σε συνδέσεις Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ). Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται από τους αναλυτές, η ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών υποδομών μπορεί να διευρύνει περαιτέρω την ευρυζωνική κάλυψη, κυρίως στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.753.434, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,73% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 16,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η συντριπτική πλει ονότητα των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, δηλαδή 1.745.900.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2009, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την ΕΕ των «27». Τα μεγέθη διείσδυσης και ο ρυθμός ανάπτυξής τους ικανοποιούν τα τρία από τα τέσσερα βασικά σενάρια σύγκλισης. Συγκεκριμένα, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ των «27» είναι μικρότερη, με ορατή πλέον τη σύγκλιση με τα μέσα επίπεδά της. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αγροτικές περιοχές ανέρχεται πλέον στο 55% από 50% την προηγούμενη περίοδο μέτρησης. Αυτό σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αύξηση στις ημιαστικές περιοχές οδήγησε την ευρυζωνική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο στο 88% του πληθυσμού, σημειώνοντας αύξηση κατά 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την 14η έκθεση της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών την 1.1.2009, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στα 27 κράτη-μέλη σε όρους ευρυζωνικής διείσδυσης. Με βάση την ισχύουσα ευρυζωνική δυναμική στα κράτη-μέλη της ΕΕ με διείσδυση πλησίον των μεγεθών της χώρας, διαφαίνεται η δυνατότητα της χώρας να βελτιώσει τη θέση της στη σχετική κατάταξη της ΕΕ τουλάχιστον κατά μία ως και τρεις θέσεις στους ερχόμενους 12 μήνες, έναντι των άλλων χωρών-μελών.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk