Εποχικό βοήθημα ως και €1.156 σε 150.000 εργαζομένους

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι είναι 150.000, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ. Το επίδομα καταβάλλεται σε 16 επαγγελματικές ομάδες (όπως προβλέπεται στον νόμο 1836/89) και διαμορφώνεται ως εξής: στα 578,20 ευρώ για τους μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, υποδηματεργάτες, χειριστές- βοηθούς χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφουθεάτρου, τεχνικούς κινηματογράφου – τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου- κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών κτλ.

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι είναι 150.000, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ. Το επίδομα καταβάλλεται σε 16 επαγγελματικές ομάδες (όπως προβλέπεται στον νόμο 1836/89) και διαμορφώνεται ως εξής: στα 578,20 ευρώ για τους μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, υποδηματεργάτες, χειριστές- βοηθούς χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφουθεάτρου, τεχνικούς κινηματογράφου – τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου- κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών κτλ. μηχανημάτων και μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου· στα 809,48 ευρώ για τους δασεργάτες- ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες- κεραμοποιούς- πλινθοποιούς και για τους εργαζομένους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στα 855.74 ευρώ· στα 1.156,40 ευρώ για τους σμυριδορύκτες Νάξου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει πέρυσι από 50 ως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους και το σύνολο των ημερομισθίων τους να μην υπερβαίνει τα 240. Ειδικά για τους δασεργάτες- ρητινοσυλλέκτες και για τους σμυριδορύκτες Νάξου απαιτούνται 50 ως 240 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο, ενώ για τους μισθωτούς τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων χρειάζονται 75 ημερομίσθια (όχι περισσότερα από 50 το τελευταίο τρίμηνο του 2008). Οι οικοδόμοι προβλέπεται ότι πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 95 ως 210 ημέρες εργασίας την περυσινή χρονιά. Καθώς στις ημέρες αυτές συμπεριλαμβάνονται η προσαύξηση 20% και οι αναλογούσες ημέρες άδειας, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 73 ως 163 πραγματικές ημέρες εργασίας.

Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι πέρυσι ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και πληρούν τους όρους που έχουν τεθεί. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η σύνταξη που λαμβάνουν να είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ, η οποία εφέτος ανέρχεται στο ποσό των 486,84 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης και στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης αλλά μέσω των ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι η πληρωμή του βοηθήματος γίνεται με πίστωση λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk