Μία εταιρεία για όλους

Στον καναδο-αυστριακό όμιλο Magna το 55% της Opel

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors αποφάσισε την πώληση του 55% της γερμανικής θυγατρικής της Opel στον καναδο-αυστριακό όμιλο ανταλλακτικών αυτοκινήτων Magna. Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η μητρική θα κρατήσει το 35% και οι εργαζόμενοι το 10%.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors αποφάσισε την πώληση του 55% της γερμανικής θυγατρικής της Opel στον καναδο-αυστριακό όμιλο ανταλλακτικών αυτοκινήτων Magna International και τη ρωσική Sberbank.

Η μητρική GM θα κρατήσει το 35%, ενώ το υπόλοιπο 10% θα ανήκει στους εργαζόμενους.

Συμφωνήθηκε η κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας, η διατήρηση σε λειτουργία όλων των εργοστασίων στη Γερμανία και η επένδυση μεγάλων ποσών επί γερμανικού εδάφους. Η διοίκηση της εταιρείας θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στη Magna, αλλά η GM θα έχει δικαίωμα βέτο σε περίπτωση «εξαγωγής» τεχνολογίας στη Ρωσία. Τέλος, η Opel θα έχει ευρύτερη πρόσβαση στη ρωσική αγορά.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, μετά τη διήμερη συνάντηση διευθυντικών στελεχών της GM στο Ντιτρόιτ.

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίστηκε ανακουφισμένη, με την ίδια την καγκελάριο να έχει επενδύσει πολιτικά στην επίλυση του ζητήματος της Opel, στην οποία απασχολούνται χιλιάδες Γερμανοί, ευρισκόμενη δύο εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Η Magna, από την πλευρά της, δεν αντέδρασε με τον ίδιο θριαμβευτικό τόνο: Οι υπογραφές δεν έχουν ακόμη πέσει, και οι (έστω και τυπικές) διαδικασίες θα κρατήσουν κάποιους μήνες ακόμη. Η General Motors, πάντως, δεν αναμένεται να θέσει νέους όρους στις διαπραγματεύσεις.

Η συμμετοχή της GM στην Opel θα επιτρέψει «σε όλες τις πλευρές να επωφεληθούν από την ανταλλαγή τεχνολογίας και ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk