Τελευταίο χαρτί του Ομπάμα για το Ασφαλιστικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ «Ή τώρα ή ποτέ»: Με αυτό το «μήνυμα-τελεσίγραφο» αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει το διχασμένο- και βαθιά διαβρωμένο από τα εκατομμύρια που μοιράζει αφειδώς το λόμπι της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης – σώμα τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος Υγείας. Μια μεταρρύθμιση που μέχρι στιγμής έχει μπλοκαριστεί λόγω της αντίστασης όχι μόνον των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και πολλών Δημοκρατικών που υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι η περαιτέρω ανάμειξη του Δημοσίου στην περίθαλψη των αμερικανών πολιτών, τόσο των ήδη ασφαλισμένων όσο και των σχεδόν 50 εκατ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ «Ή τώρα ή ποτέ»: Με αυτό το «μήνυμα-τελεσίγραφο» αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει το διχασμένο- και βαθιά διαβρωμένο από τα εκατομμύρια που μοιράζει αφειδώς το λόμπι της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης – σώμα τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος Υγείας.

Μια μεταρρύθμιση που μέχρι στιγμής έχει μπλοκαριστεί λόγω της αντίστασης όχι μόνον των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και πολλών Δημοκρατικών που υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι η περαιτέρω ανάμειξη του Δημοσίου στην περίθαλψη των αμερικανών πολιτών, τόσο των ήδη ασφαλισμένων όσο και των σχεδόν 50 εκατ. ανασφάλιστων, συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ιδιωτικές εταιρείες ιατρικής ασφάλισης», άρα και στροφή της χώρας προς τον «κρατικό σοσιαλισμό».

Μια πιθανή νέα αποτυχία στην προώθηση της μεταρρύθμισης, η οποία στην τρέχουσα μορφή της έχει ήδη υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, θα αποτελέσει βαρύτατη πολιτική ήττα για τον αμερικανό πρόεδρο- ήττα που πιθανότατα θα υπονομεύσει και τις μελλοντικές του μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες σε άλλα θέματα, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

Το σύνθημα «Ασφάλιση για όλους» ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Ομπάμα- έστω και αν στην πορεία αποδείχτηκε μάλλον μια «προσιτή» οικονομικά «δημόσια εναλλακτική επιλογή» (public option) στα ήδη υπάρχοντα ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα. Το «νέρωμα» των αρχικών προτάσεων, αλλά και η εκατέρωθεν προπαγάνδα υπέρ και κατά της μεταρρύθμισης έχουν πάρει μάλιστα τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών εκτιμά ότι ο πρόεδρος «δεν έχει εξηγήσει επαρκώς» τις προτάσεις του.

Για να τα καταφέρει λοιπόν, ο κ. Ομπάμα καλείται σήμερα να πείσει το Κογκρέσο ότι μπορεί ταυτόχρονα να περικόψει το κόστος του υπάρχοντος συστήματος περίθαλψης, αλλά και να επεκτείνει την περίθαλψη- έστω και επί πληρωμή- στα δεκάδες εκατ. των ανασφάλιστων Αμερικανών.

«Κλειδί» των εξελίξεων είναι το εκτιμώμενο κόστος των αλλαγών. Η μεταρρύθμιση υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 1 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία- τη στιγμή που το αμερικανικό κράτος, εκτός από την οικονομική ύφεση και το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι αναγκασμένο να υποστηρίζει και τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk