Στα άκρα η σύγκρουση Ερντογάν – ΜΜΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Με την επιβολή ενός χρηματικού προστίμου-«μαμούθ», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ομίλου Ντογάν, κολοσσού στον χώρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Στον όμιλο ανήκουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες και ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Η κυβέρνηση φαίνεται να «τιμωρεί» έτσι τον όμιλο για τη συστηματική αντιπολίτευση που της ασκεί. Το πρόστιμο είναι θηριώδες: πρόκειται για το διπλάσιο των συνολικών οφειλών του ομίλου προς την εφορία για τα έτη 2005, 2006 και 2007.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Με την επιβολή ενός χρηματικού προστίμου-«μαμούθ», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ομίλου Ντογάν, κολοσσού στον χώρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Στον όμιλο ανήκουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες και ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Η κυβέρνηση φαίνεται να «τιμωρεί» έτσι τον όμιλο για τη συστηματική αντιπολίτευση που της ασκεί. Το πρόστιμο είναι θηριώδες: πρόκειται για το διπλάσιο των συνολικών οφειλών του ομίλου προς την εφορία για τα έτη 2005, 2006 και 2007.

Αυτό ήταν πάντως το δεύτερο μεγάλο πρόστιμο που επιβάλλεται φέτος στον όμιλο, ο οποίος ελέγχει πάνω από το 50% των μη κρατικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ αυτών τις εφημερίδες «Χουριέτ» και «Μιλιέτ», την κεντροαριστερή «Ραντικάλ», την αγγλόφωνη «Τurkish Daily Νews», καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα CΝΝ-Τurk και Κanal D. «Πρόκειται για μια φορολογική απόφαση. Δεν έχει πολιτικά κίνητρα» ισχυρίστηκαν ανωνύμως κυβερνητικοί κύκλοι. Ως αργά χθες το τουρκικό υπουργείο Οικονομίας δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

« Η απόφαση αυτή είναι αναπόφευκτο να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Τουρκία, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και κεφάλαια από το εξωτερικό » ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Ντογάν. Και ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επανεξετάσει την απόφαση.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: « Με δεδομένη τη δικαιολογία για το πρόστιμο, η επιβολή του εγείρει ανησυχίες » είπε ο Αντονι Μιλς, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk