Συνομιλίες αλλιώς κυρώσεις

Πλησιάζει στην κατασκευή ατομικής βόμβας το Ιράν, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Το Ιράν πλησιάζει στην κατασκευή ατομικής βόμβας αποθηκεύοντας εμπλουτισμένο ουράνιο, ανακοινώνουν οι ΗΠΑ και μαζί με την ΕΕ καλούν το καθεστώς Αχμαντινετζάντ να προσέλθει σε διάλογο «τώρα». Η Τεχεράνη από πλευράς της λέει ότι θα καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της στους «Έξι».

Το Ιράν πλησιάζει στην κατασκευή ατομικής βόμβας αποθηκεύοντας εμπλουτισμένο ουράνιο, ανακοινώνουν οι ΗΠΑ και μαζί με την ΕΕ καλούν το καθεστώς Αχμαντινετζάντ να προσέλθει σε διάλογο «τώρα». Η Τεχεράνη από πλευράς της λέει ότι θα καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της στους «Έξι».

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι το Ιράν εσκεμμένα αποπειράται να διατηρήσει τουλάχιστον την επιλογή των πυρηνικών όπλων» δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Γκλιν Ντέιβις στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Το Ιράν βρίσκεται τώρα είτε πολύ κοντά στο να κατέχει, είτε κατέχει ήδη αρκετό ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού για να παραγάγει ένα πυρηνικό όπλο, αν ληφθεί η απόφαση να το εμπλουτίσει περαιτέρω για να το καταστήσει κατάλληλο για όπλα. Έτσι το Ιράν πλησιάζει σε μια επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική δυνατότητα» δήλωσε ο Ντέιβις.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία χαρακτήρισαν απαράδεκτη την «επίμονη άρνηση» της Τεχεράνης να διακόψει τον εμπλουτισμό και κατήγγειλαν το γεγονός ότι αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες ζητεί από το 2006 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι απαντήσεις του Ιράν ως τώρα δεν υπήρξαν ούτε θετικές, ούτε ικανοποιητικές» δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Ρίντιγκερ Λίντκινγκ μιλώντας εκ μέρους και της Γαλλίας και της Βρετανίας.

«Καλούμε και πάλι το Ιράν να δεσμευτεί σε σημαντικές διαπραγματεύσεις με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική διπλωματική λύση. Το Ιράν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Τείνουμε το χέρι μας και απευθύνουμε έκκληση στο Ιράν να ανταποκριθεί» δήλωσε.

«Σύντομα» ο προτάσεις του Ιράν

Οι δηλώσεις των δυνάμεων της Δύσης ήλθαν τη στιγμή που η ιρανική τηλεόραση και το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσαν ότι η Τεχεράνη θα καταθέσει «πολύ σύντομα» το πακέτο των δικών της προτάσεων στους πρεσβευτές των Έξι (των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας).

Το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alam μετέδωσε ότι η επίδοση του πακέτου των προτάσεων θα γίνει στον Ελβετό πρεσβευτή που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, ενώ ταυτόχρονα, ο πρεσβευτής του Ιράν στις Βρυξέλλες θα επιδώσει τις ιρανικές προτάσεις στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει πέντε αποφάσεις, τρεις από τις οποίες συνοδεύονται από την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες απαιτούν τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου από το Ιράν.

Η Τεχεράνη δέχεται την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις για τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, αλλά αρνείται να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το θέμα του πυρηνικού προγράμματος θεωρείται λήξαν» κατά τη γνώμη του και ότι το Ιράν δεν θα συζητήσει τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα στον πυρηνικό τομέα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει έναν «δίκαιο» διάλογο με τις μεγάλες δυνάμεις επί των μεγάλων προκλήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk