Οι γαλλικές εφημερίδες γίνονται πιο «σικ»

ΠΑΡΙΣΙ Με σύνθημα «Η πληροφόρηση είναι μάχη» η γαλλική εφημερίδα «Liberation» κυκλοφορεί από την περασμένη Δευτέρα ανανεωμένη ως προς την ύλη αλλά και την παρουσίαση των θεμάτων. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο «Figaro», που θα κυκλοφορεί σε μικρότερο σχήμα, το λεγόμενο berliner, ίδιο με αυτό που έχει πλέον υιοθετήσει ο «Μonde». Βλέποντας τις κυκλοφορίες να υποχωρούν, ο γαλλικός ημερήσιος Τύπος επιχειρεί ένα ακόμη «λίφτινγκ» (το δεύτερο μέσα σε δύο μόλις χρόνια για τη «Liberation») προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το Διαδίκτυο.

Οι γαλλικές εφημερίδες  γίνονται πιο «σικ» | tovima.gr

ΠΑΡΙΣΙ Με σύνθημα «Η πληροφόρηση είναι μάχη» η γαλλική εφημερίδα «Liberation» κυκλοφορεί από την περασμένη Δευτέρα ανανεωμένη ως προς την ύλη αλλά και την παρουσίαση των θεμάτων. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο «Figaro», που θα κυκλοφορεί σε μικρότερο σχήμα, το λεγόμενο berliner, ίδιο με αυτό που έχει πλέον υιοθετήσει ο «Μonde».

Βλέποντας τις κυκλοφορίες να υποχωρούν, ο γαλλικός ημερήσιος Τύπος επιχειρεί ένα ακόμη «λίφτινγκ» (το δεύτερο μέσα σε δύο μόλις χρόνια για τη «Liberation») προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το Διαδίκτυο. «Στην εποχή του Διαδικτύου η εφημερίδα δεν ακολουθεί τις εξελίξειςαλλά τις διαμορφώνει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν.

Η μάχη για την ενημέρωση δίνεται «στο χαρτί», επιμένουν κάποιες μεγάλες γαλλικές παραδοσιακές εφημερίδες. Στο πλαίσιο του «στρατηγικού ανασχεδιασμού» η «Liberation» θα έχει μικρότερα κείμενα και μεγαλύτερη εικονογράφηση. Θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση των γεγονότων. Τα τέσσερα μεγαλύτερα θέματα της ημέρας θα παρουσιάζονται πλέον σε ένα δισέλιδο ή τρισέλιδο. Επίσης θα προστεθεί μία σελίδα για τα άρθρα.

Οι αναγνώστες της ηλεκτρονικής «Liberation» θα μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, καταβάλλοντας ένα χρηματικό αντίτιμο, τη συνδρομητική έκδοση premium, η οποία εκτός των άλλων δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία της εφημερίδας. «Πολλές από τις εφημερίδες θα σβήσουν.Εμείς όμως έχουμε επιλέξει να ενισχύσουμε την έντυπη έκδοση αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και την ηλεκτρονική εφημερίδα» δηλώνει ο διευθυντής Σύνταξης του «Figaro» Ετιέν Μουζό. Και προσθέτει: «Το Διαδίκτυο δεν θα αντικαταστήσει τις παραδοσιακές εφημερίδες διότι εκεί ιεραρχούνται οι ειδήσεις και διαχωρίζεται το σημαντικό από το συμπληρωματικό».

Στο νέο σχήμα της εφημερίδας κυρίαρχη θέση θα έχει η «οπτικοποιημένη είδηση», δηλαδή τα γραφήματα, οι έγχρωμες φωτογραφίες και οι πίνακες με χρήσιμα στοιχεία. Η έκταση των κειμένων θα περιοριστεί κατά 5%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk