Υπό τη σκιά της γρίπης ανοίγουν τα σχολεία

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για ανοχύρωτα σχολεία απέναντι στη νέα γρίπη, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος παρουσίασε χθες για μία ακόμη φορά το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της γρίπης

Υπό τη σκιά της γρίπης ανοίγουν τα σχολεία | tovima.gr

Ρεπορτάζ: Μαρνυ Παπαματθαίου

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για ανοχύρωτα σχολεία απέναντι στη νέα γρίπη, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος παρουσίασε χθες για μία ακόμη φορά το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της γρίπης. Τα πάντα θα είναι έτοιμα και στη θέση τους και όλα θα λειτουργήσουν ομαλά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας εν όψει της αυριανής έναρξης της σχολικής χρονιάς και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν προβλεφθεί και οι οποίες περιλαμβάνουν τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης, χρήσιμες ιστοσελίδες και πρόγραμμα με οδηγίες για τη γρίπη στην εκπαιδευτική τηλεόραση.

Τα σχολεία ωστόσο ξεκινούν αύριο στη «σκιά» των καταγγελιών των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας για τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας. Το θέμα της οικονομικής «στενότητας» των σχολικών επιτροπών που καλούνται να προμηθευτούν αναλώσιμα είδη (καθαριστικά, απολυμαντικά, μάσκες, γάντια κτλ.) παραμένει μείζον, ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολείων θα καλούνται να υποκαθιστούν τις καθαρίστριες, απολυμαίνοντας τα κοινόχρηστα αντικείμενα, τα πόμολα και τις επιφάνειες σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και στα διαλείμματά του. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι οι επί μήνες απλήρωτες καθαρίστριες των σχολείων θα πληρωθούν, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις. «Δεν υπάρχουν καινούργιες καθαρίστριες» παραδέχτηκε χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. «Κάθε χρόνο ανανεώνονται οι συμβάσεις. Ετσι λοιπόν και φέτος ανανεώνονται οι συμβάσεις των καθαριστριών» δήλωσε. Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι όσοι εκπαιδευτικοί νοσήσουν θα αντικατασταθούν. Δήλωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την εξαίρεση του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που θα αποφασίσει η Ειδική Επιτροπή λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Πάντως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, αλλά όπως είπε αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα το αποφασίσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο Υγείας. Από αύριο, κάθε διευθυντής θα συμπληρώνει κάθε πρωί, σε κάθε σχολείο, απουσιολόγιο, θα καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και θα τα αποστέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά το υπουργείο Παιδείας που συνεργάζεται στενά με το Υγείας.

«Στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, κάτι που απευχόμεθα», εξήγησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «υπάρχει πρόγραμμα ειδικό στην εκπαιδευτική τηλεόραση, εκπαιδευτικού περιεχομένου, για να μη μένουν πίσω στα μαθήματα τα παιδιά που θα κριθεί απαραίτητο να μείνουν στα σπίτια τους».

Σε αυτή τη φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός μαθητών πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας και επανέλαβε ότι έχει γίνει προμήθεια 45.000 εμβολίων για το εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ απέδωσε τις καταγγελίες για έλλειψη χρημάτων, υλικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία στην προεκλογική περίοδο. Οπως είπε, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται «μια προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να δημιουργηθεί φόβος, ανησυχία και πανικός στους γονείς και στους μαθητές για τη γρίπη, με στόχο πολιτικά οφέλη». Ωστόσο, τόνισε, ο χειρότερος σύμβουλος είναι η άγνοια, η ανευθυνότητα και ο πανικός, διότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας τους.

Στο σχέδιο δράσης του υπουργείου εντάσσονται η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης για τη νέα γρίπη (1550) και η εκπόνηση ειδικού προγράμματος δύο εβδομάδων στην εκπαιδευτική τηλεόραση που θα εκλαϊκεύει τις οδηγίες για τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και τους γονείς τους. Ακόμη, ενημέρωση και οδηγίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης θα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www. ypepth.gr). Οσον αφορά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι έχουν ήδη σταλεί σχετικές οδηγίες και κάθε ίδρυμα θα λαμβάνει ξεχωριστά τα μέτρα του.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk