Αγωγές κατά τραπεζών για αυθαιρεσίες εις βάρος καταναλωτών

Oμαδικές αγωγές κατά τραπεζών ετοιμάζεται να καταθέσει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου, ζητώντας την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, τα οποία, όπως καταγγέλλει, παρακρατήθηκαν παρανόμως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Την περασμένη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας οι υπεύθυνοι της ένωσης σημείωσαν ότι δέχονται σωρηδόν καταγγελίες για αυθαίρετες ενέργειες τραπεζών εις βάρος καταναλωτών, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν συγκεκριμένες υπουργικές και δικαστικές αποφάσεις υπέρ των τελευταίων.

Αγωγές κατά τραπεζών για αυθαιρεσίες εις βάρος καταναλωτών | tovima.gr

Oμαδικές αγωγές κατά τραπεζών ετοιμάζεται να καταθέσει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου, ζητώντας την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, τα οποία, όπως καταγγέλλει, παρακρατήθηκαν παρανόμως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Την περασμένη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας οι υπεύθυνοι της ένωσης σημείωσαν ότι δέχονται σωρηδόν καταγγελίες για αυθαίρετες ενέργειες τραπεζών εις βάρος καταναλωτών, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν συγκεκριμένες υπουργικές και δικαστικές αποφάσεις υπέρ των τελευταίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη κίνηση υποστηρίζει και η Νομαρχία Μαγνησίας, μέσω του Γραφείου Καταναλωτή που έχει ιδρύσει.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ήδη ξεπερνούν τις 60 οι σχετικές καταγγελίες που έχουν καταθέσει μέλη της Ενωσης Καταναλωτών της πόλης. Οι αγωγές που θα κατατεθούν, αφορούν παράνομη και καταχρηστική χρέωση εξόδων προέγκρισης και εξόδων φακέλου, ποινές προεξόφλησης, έξοδα κίνησης λογαριασμού, έξοδα κατάθεσης σε λογαριασμό τρίτων και έξοδα για λογαριασμούς που δεν κινούνται.

Χαρακτηριστική της αυθαιρεσίας είναι η περίπτωση υπαλλήλου της περιοχής, ο οποίος ζήτησε από την τράπεζα στην οποία τηρεί τον λογαριασμό μισθοδοσίας του να εξετάσει αίτημά του για δάνειο. Οταν η τράπεζα τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για τους όρους με τους οποίους θα του παραχωρούνταν το δάνειο, ο Βολιώτης τούς θεώρησε υπερβολικούς και απέρριψε την πρόταση, προτιμώντας να αναζητήσει καλύτερη τύχη σε άλλες τράπεζες. Οταν, όμως, πήγε να ελέγξει τη μισθοδοδοσία του, διαπίστωσε ότι η τράπεζα του είχε αφαιρέσει τελείως αυθαίρετα από τον λογαριασμό του ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για «έξοδα εξέτασης αιτήματος δανείου». Οπως σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» η δικηγόρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου κυρία Κωνσταντίνα Σταματίου, οι καταγγελίες αφορούν όρους που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί από τα εθνικά δικαστήρια και από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Για τις τελευταίες σημειώνει ότι οι τράπεζες αιτιολογούν τη στάση τους με το επιχείρημα ότι «δεν έχει φθάσει ακόμη η εγκύκλιος» και αναφέρει μια σειρά εξόδων και «ψιλών γραμμάτων», όπως τα έξοδα χορήγησης σύμβασης και τα έξοδα βεβαίωσης εξόφλησης, δηλαδή εκτυπώσεις που στοιχίζουν από… 50 ευρώ! Οπως επισημαίνει, «ακόμη και αν εφαρμοστούν σήμερα ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις, θα έχουν ισχύ από τούδε και στο εξής».

Ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στους δυσβάστακτους όρους που επιβάλλουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τις κάλεσε να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους, που προκύπτουν από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Επίσης κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για απροθυμία στην επιβολή κανόνων στην τραπεζική αγορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk