Ο άνθρωπος μίλησε για να… κουτσομπολέψει

Μια ανατρεπτική θεωρία παρουσίασε βρετανός επιστήμονας κατά τη διάρκεια του Βritish Science Festival, ενός επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την πανεπιστημιακή κοινότητα της Μ. Βρετανίας. Εφέτος το συνέδριο οργανώνει το Πανεπιστήμιο Surrey και ο Νίκολας Εμλερ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, υποστήριξε ότι το κουτσομπολιό δεν αποτελεί απλώς ένα από τα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές του ανθρώπου, αλλά ήταν η αιτία για να αναπτύξουμε την ομιλία.

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια ανατρεπτική θεωρία παρουσίασε βρετανός επιστήμονας κατά τη διάρκεια του Βritish Science Festival, ενός επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την πανεπιστημιακή κοινότητα της Μ. Βρετανίας. Εφέτος το συνέδριο οργανώνει το Πανεπιστήμιο Surrey και ο Νίκολας Εμλερ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, υποστήριξε ότι το κουτσομπολιό δεν αποτελεί απλώς ένα από τα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές του ανθρώπου, αλλά ήταν η αιτία για να αναπτύξουμε την ομιλία.

«Η ανάγκη των μακρινών προγόνων μας να ανταλλάξουν κοινωνικού χαρακτήρα πληροφορίες ήταν αυτή που οδήγησε στην ανάπτυξη της ομιλίας, η οποία είναι και αυτή που μας έκανε μοναδικό και ξεχωριστό είδος και μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μεγάλες και εξαιρετικά σύνθετες κοινωνίες. Το κουτσομπολιό είναι λοιπόν αυτό που μας διαχώρισε από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Οι πίθηκοι έχουν επίσης σύνθετες κοινωνίες επειδή τα μέλη κάθε κοινότητας γνωρίζουν πολλά στοιχεία το ένα για το άλλο. Επειδή όμως δεν μιλούν, οι κοινότητες που δημιουργούν δεν ξεπερνούν τα 50 μέλη. Αντίθετα, η ομιλία επέτρεψε στους ανθρώπους να δημιουργούν μεγάλες κοινότητες, πολλών εκατοντάδων, στη συνέχεια πολλών χιλιάδων και τελικά πολλών εκατομμυρίων ατόμων» ανέφερε στο συνέδριο ο Εμλερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk