Ιός «ύποπτος» για τον καρκίνο του προστάτη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας ιός που συνδέεται με την εμφάνιση λευχαιμίας και άλλων όγκων σε ζώα είναι πολύ πιθανόν να παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στους ανθρώπους. Ομάδα επιστημόνων από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια διαπίστωσε ότι ο ιός ΧΜRV ήταν παρών στο 27% των ανθρώπινων όγκων του προστάτη που εξετάστηκαν, ενώ μεταξύ των επιθετικών όγκων το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο ιός προκαλεί όντως …

Ιός «ύποπτος» για τον καρκίνο του προστάτη | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας ιός που συνδέεται με την εμφάνιση λευχαιμίας και άλλων όγκων σε ζώα είναι πολύ πιθανόν να παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στους ανθρώπους.

Ομάδα επιστημόνων από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια διαπίστωσε ότι ο ιός ΧΜRV ήταν παρών στο 27% των ανθρώπινων όγκων του προστάτη που εξετάστηκαν, ενώ μεταξύ των επιθετικών όγκων το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο ιός προκαλεί όντως καρκίνο στους ανθρώπους, σχεδιάζουμε όμως τώρα να το διερευνήσουμε» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές. Η ανακάλυψη ανοίγει ίσως τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ή ακόμη και προληπτικών εμβολίων κατά του καρκίνου του προστάτη, όπως συνέβη πρόσφατα με τον ιό ΗΡV που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η δημιουργία ενός εμβολίου θα ήταν γεγονός εξαιρετικής σπουδαιότητας, δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος μεταξύ των ανδρών μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο ΧΜRV ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, ένα είδος ιών που εισάγει το γενετικό του υλικό στο εσωτερικό των κυττάρων που έχει μολύνει. Από μόνη της αυτή η ενέργεια μπορεί είτε να καταστρέψει αμέσως τα μολυσμένα κύτταρα είτε να τα μετατρέψει σε καρκινικά. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η ερευνητική ομάδα ξεκινά άμεσα την προσπάθεια να διαπιστώσει αν ο ΧΜRV προκαλεί καρκίνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk