ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Εκκληση Παυλόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει πρόεδρο

Να ορίσει πρόεδρο- μέσα από εσωτερικές κομματικές διεργασίες- ο οποίος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία, κάλεσε την Κουμουνδούρου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί και επιστολή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία του ξεκαθάριζε ότι ο μη ορισμός προέδρου που θα τον εκπροσωπεί στις εκλογικές διαδικασίες αντιβαίνει στην εκλογική νομοθεσία, γεγονός που απεδέχθη και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού στη Διακομματική κ.

Να ορίσει πρόεδρο- μέσα από εσωτερικές κομματικές διεργασίες- ο οποίος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία, κάλεσε την Κουμουνδούρου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί και επιστολή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία του ξεκαθάριζε ότι ο μη ορισμός προέδρου που θα τον εκπροσωπεί στις εκλογικές διαδικασίες αντιβαίνει στην εκλογική νομοθεσία, γεγονός που απεδέχθη και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού στη Διακομματική κ. Ι. Θεωνάς, ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση επιχείρησε να απαντήσει και στις επικρίσεις στελεχών του ΠαΣοΚ που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για όργιο προσλήψεων μετά την αναγγελία των εκλογών από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή . «Από την περασμένη Δευτέρα που δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα» είπε ο κ. Παυλόπουλος «σταμάτησε κάθε πρόσληψη και υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο».

Η Διακομματική Επιτροπή, κατά τα άλλα, εξέτασε συνολικά την πορεία προς τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε απολύτως ικανοποιητική, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εκδοθεί 39 αποφάσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία. «Η διαδικασία αυτή έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως» τόνισε με έμφαση.

Ως προς την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να μην προσμετρηθούν οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως είχε γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν. Ταυτόχρονα απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς, τους οποίους κάλεσε να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε στην κατανομή του εκλογικού χρόνου να συμπεριληφθούν σε αυτές τις εκλογές και οι Οικολόγοι, με το σκεπτικό ότι εξέλεξαν ευρωβουλευτή. Ετσι ο χρόνος κατανέμεται ως εξής: Το 75% ισομερώς στα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, και το υπόλοιπο 25% το μοιράζονται τα μικρά κόμματα. Το 2007 η αναλογία αυτή ήταν 80:20. Παρά ταύτα, η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των μικρότερων κομμάτων, τα οποία ζήτησαν να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και στις ευρωεκλογές. Οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων εξέφρασαν τη δυσφορία τους και για ενδεχόμενο ντιμπέιτ μεταξύ των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου, με το σκεπτικό ότι αυτά δεν θα λάβουν μέρος σε δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία, αν και, όπως διευκρινίστηκε, η Διακομματική δεν έχει καμία αρμοδιότητα επ΄ αυτού.

Για την εκλογική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων και τις δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών αποφασίστηκε να ισχύσει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.

Ετσι, τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, ποσόν που αναλογεί στο 0,13 τοις χιλίοις των εσόδων του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ενώ σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής δεν θα λάβουν ούτε 1 ευρώ. Το 60% του ποσού (περίπου 4,5 εκατ. ευρώ) αυτού θα διατεθεί πριν από τις εκλογές και το 40% μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Στα επίπεδα του 2007 θα παραμείνουν και οι δαπάνες των βουλευτών, οι οποίες ωστόσο είχαν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με τις εκλογές του 2004. Δηλαδή κυμαίνονται από 18.000 ευρώ ανά υποψήφιο στις μικρές, μονοεδρικές περιφέρειες, ως 135.000 ευρώ στην αχανή Β΄ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Εγινε ακόμη γνωστό ότι την προσεχή Παρασκευή θα ορκιστεί ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών που, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Φλογαΐτης .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk