ΣΥΡΙΖΑΜπαίνουν στα ψηφοδέλτια οι Ανανεωτικοί

Το μήνυμα ότι «τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας χθες το βράδυ από τη Δράμα, ενώ τόσο τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας της Κουμουνδούρου όσο και η ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ), αν και με πλήθος ενστάσεων και οξεία κριτική για την εκλογική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια και να ρίξουν τις δυνάμεις τους στην εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου. Ηδη το εκλογικό επιτελείο Βαλτετσίου και Κουμουνδούρου …

Το μήνυμα ότι «τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας χθες το βράδυ από τη Δράμα, ενώ τόσο τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας της Κουμουνδούρου όσο και η ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ), αν και με πλήθος ενστάσεων και οξεία κριτική για την εκλογική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια και να ρίξουν τις δυνάμεις τους στην εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου.

Ηδη το εκλογικό επιτελείο Βαλτετσίου και Κουμουνδούρου έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να καταρτίσει ψηφοδέλτια τα οποία να ισορροπούν ανάμεσα στο έμπειρο στελεχικό δυναμικό και στη νέα γενιά, σε συνδυασμό με πλουραλιστική παρουσία από τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αναζήτηση προσώπων, και κυρίως επικεφαλής, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα αποτελείται από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοουμένους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Χθες στη θυελλώδη και με έντονες αντιπαραθέσεις πανελλαδική σύσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με εισήγησή του το κορυφαίο στέλεχός της κ. Φ. Κουβέλης πρότεινε τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση, η Ανανεωτική Πτέρυγα «θα επιδιώξει με την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση και να είναι παρούσα στις μετεκλογικές εξελίξεις».

Οπως σημειώνεται, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «ανέκοψαν τον διάλογο για τη σημερινή κατάσταση στον ΣΥΝ» και επομένως σήμερα «με δεδομένες όλες τις αδυναμίες για μια σαφή πολιτική διέξοδο και την ανυπαρξία πολιτικού χρόνου, ως Ανανεωτική Πτέρυγα αποφασίσαμε τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια μέσα από τη θεσμική παρουσία μας στον ΣΥΝ». Με την άποψή του συντάχθηκαν μεταξύ άλλων οι κκ. Δ. Μπίρμπας (μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ), Χ. Σαββίδης , Δ. Παπαδημούλης (πρώην ευρωβουλευτής ΣΥΝ). Αντίθετα, είπαν «όχι» στη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια μεταξύ άλλων οι κκ. Μιχ. Σαμπατακάκης, Ν. Μπαχάρας , Γ. Μπασιάκος, Αν. Νεφελούδης και η πανεπιστημιακός κυρία Ευγενία Μπουρνόβα.

Νωρίτερα η ΚΟΕ είχε εκδώσει μια «πύρινη» ανακοίνωση με την οποία, αν και εξέφραζε τη διαφωνία της με την εκλογική συμφωνία Βαλτετσίου- Κουμουνδούρου, δήλωνε ότι και αυτή συμμετέχει στην εκλογική μάχη. Σύμφωνα με την ΚΟΕ, η πρόταση του ΣΥΝ «συνιστά χειρισμό και όχι υποχώρηση ή ενωτική διάθεση από πλευράς του». Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, δεν απαντάει στις ανησυχίες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «που αναρωτιούνται γιατί να συμβάλουν στην ανάδειξη βουλευτών που υιοθετούν και ψηφίζουν δεξιές θέσεις ή που δηλώνουν πως είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με το ΠαΣοΚ (νωπές ακόμη οι δηλώσεις Φιλίνη- Ψαριανού)» και γιατί «δεν υπάρχει τίποτα που έστω να προσπαθεί να δεσμεύσει πολιτικά τους “συνήθεις υπόπτους” για τα κεντροαριστερά σενάρια και τη στήριξη του ΠαΣοΚ είτε με “μεταγραφές” τους προς αυτόείτε ψηφίζοντας επίμαχα νομοσχέδια». Κ αθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να διανύσει πολύ δρόμο σε σύντομο χρονικό διάστημα για να καταφέρει να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων, με δεδομένη και την απουσία από την εκλογική μάχη του κ. Αλ. Αλαβάνου, επιχειρεί να καταρτίσει ψηφοδέλτια που θα είναι ελκυστικά για ευρύ φάσμα του εκλογικού σώματος. Παράλληλα αναζητείται λύση για την εκπροσώπηση του κόμματος σε επίπεδο αρχηγών τόσο σε θεσμικές διαδικασίες όσο και στο ντιμπέιτ. Χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διεφάνη ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κουμουνδούρου να εκπροσωπηθεί το σχήμα στο ντιμπέιτ από τον κ. Τσίπρα, την ίδια ώρα που σε άλλες δημόσιες εκδηλώσεις τον πρώτο λόγο θα έχουν στελέχη από άλλες συνιστώσες.

Για διάψευση όσων επιθυμούν «να σβήσουν την παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς από τον πολιτικό χάρτη » μίλησε από τη Δράμα όπου περιόδευσε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα κάλεσε σε συσπείρωση, σημειώνοντας πως «είναι πια φανερό ότι τα σχέδια αυτοδυναμιών ή μεγάλων συνασπισμών, προκειμένου να προωθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές, περνάνε από την εξόντωση του ΣΥΡΙΖΑ και από τη μη παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk