Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Χαράλαμπος Α. Γιαννόπουλος, από την Αθήνα, γράφει: Είναι ολοφάνερες οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το μόνο που φροντίζουν οι νοσηλευτές των κρατικών νοσοκομείων είναι να δώσουν τα φάρμακα στους ασθενείς, τη θερμομέτρηση, τον καθετήρα κ.λπ. Για την καθαριότητα του ασθενούς σου λένε «πάρτε αποκλειστική», ενώ υπάρχουν τόσες ευκολίες για αυτούς, π.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Καθαριότητα ασθενών στα νοσοκομεία
Ο κ. Χαράλαμπος Α. Γιαννόπουλος, από την Αθήνα, γράφει:

Είναι ολοφάνερες οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το μόνο που φροντίζουν οι νοσηλευτές των κρατικών νοσοκομείων είναι να δώσουν τα φάρμακα στους ασθενείς, τη θερμομέτρηση, τον καθετήρα κ.λπ. Για την καθαριότητα του ασθενούς σου λένε «πάρτε αποκλειστική», ενώ υπάρχουν τόσες ευκολίες για αυτούς, π.χ. γάντια, πάνες, που τις τραβάνε, τις διπλώνουν και τις ρίχνουν στα σκουπίδια. Ακόμη, ένα σφουγγάρι και μια λεκανίτσα για το πλύσιμο. Ποιος μπορεί να πληρώνει αποκλειστική με 80 ευρώ το οκτάωρο; Και με 130 τις Κυριακές, τις αργές; Με τέτοιες υψηλές τιμές, είναι απλησίαστες οι αποκλειστικές και δεν βοηθούνται οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, γιατί πέφτει όλη η εργασία σε αυτούς. Για το τιμολόγιο των αποκλειστικών πρέπει να ερωτώνται πρώτα το προσωπικό του νοσοκομείου και όλοι οι σύλλογοι των εργαζομένων. Η αμοιβή της αποκλειστικής έπρεπε να είναι 20 ευρώ η βάρδια Χ 3 = 60 ευρώ το 24ωρο και 25 ευρώ τις Κυριακές. Ολοι οι ασθενείς θα έπαιρναν αποκλειστική και θα βοηθούσαν το προσωπικό του νοσοκομείου. Λόγοι σοβαροί δεν επιτρέπουν την πρόσληψη οικιακών βοηθών, π.χ. μικρή ή ακατάλληλη στέγη, παρακολούθηση από ιατρό του ασθενούς κ.λπ. Με τη μικρή αμοιβή της αποκλειστικής πρέπει να προσληφθούν όλες εις τα κρατικά νοσοκομεία, ως νοσηλεύτριες, με έναν σταθερό μισθό και εξασφαλίζοντας τον νυxτερινό τους ύπνο, καθώς και άλλα ευεργετήματα, έστω και με διπλάσιο μισθό. Ενώ η αποκλειστική νοσοκόμα δεν έχει σταθερή εργασία. Με μια λογική τιμή (20-25 ευρώ) όλες θα γίνουν περιζήτητες. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα των κρατικών νοσοκομείων.

Περί ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Κώστας Χαϊνάς, από τη Χαλκίδα, γράφει:

Η διέξοδος, κατά τη γνώμη μου, είναι η επανίδρυση της δημοκρατικής ανανεωτικής Αριστεράς με το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που χρόνια τώρα υποστηρίζει, ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός για μια πιο ολοκληρωμένη και ευαίσθητη κοινωνικά και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ενωση, για μια νέα δημοκρατική προοδευτική πλειοψηφία που θα αναλάβει να υλοποιήσει ένα δημοκρατικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα εφαρμόσει πολιτικές υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων. Μια τέτοια Αριστερά μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην αλαζονεία και στις πιέσεις ενός αυτοδύναμου ΠαΣοΚ και τον καταλύτη για τις αναγκαίες πολιτικές ανακατατάξεις, την ισχυροποίηση της δημοκρατικής Αριστεράς και το άνοιγμα μιας νέας προοδευτικής κατεύθυνσης. Οσοι φίλοι του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχονται αυτό το πλαίσιο μπορούν να αναζητήσουν τη διαμόρφωση ενός άλλου πολιτικού χώρου όπως τον θέλουν: πιο «αριστερό», πιο «αντικαπιταλιστικό», πιο «αντισυστημικό», πιο «επαναστατικό» και ας τον πουν όπως θέλουν. Τον χώρο της δημοκρατικής ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς όμως δεν μπορούν να τον χρησιμοποιούν για να «μεγαλώσουν» τεχνητά την απήχηση των πολιτικών τους θέσεων στην κοινωνία. Ας δοκιμάσουν την απήχηση των θέσεών τους απευθείας στην κοινωνία, εκθέτοντας τις θέσεις τους στην κρίση των πολιτών στις εκλογές και στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση και όχι χρησιμοποιώντας ένα άλλο όχημα.

«Αντικομμουνισμός και πάλι…»
Ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, από τη Νέα Ερυθραία Αττικής, γράφει:

Από την αρθρογραφία στο «Βήμα της Κυριακής» 6 Σεπτέμβρη 2009, «Η Ρωσία υπερασπίζεται το παρελθόν της» (Μarie Jego), «Οι πολλαπλές αφηγήσεις» (Νorman Davies), «Η επίμονη σκιά ενός “συμφώνου (μη;) επιθέσεως”» (Χάγκεν Φλάισερ), και «Οι κόκκινοι κατάσκοποι» (Ν. Μαραντζιδή, Κ. Τσιβού)- η λέξη «κατάσκοποι» με πλούσιο μελάνι-, διαπιστώνει ο κάθε αναγνώστης της εφημερίδας ένα πράμα μόνο: αντικομμουνισμό, και πάλι αντικομμουνισμό. Ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, οι «αντικειμενικοί» αρθρογράφοι- οι, κατά τη γνώμη μου, εν συνειδήσει αρθρογραφούντες εκπρόσωποι της αστικής τάξης- αντί να αντιπαρατεθούν με τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ (π.χ. δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατάργηση όλων των διοδίων, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κατώτερη σύνταξη 1.100 ευρώ κτλ.) χρησιμοποιούν τον αντικομμουνισμό, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στις σωστές πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ για την ελληνική κοινωνία και στις σωστές πολιτικές θέσεις που έχει για τη διεθνή κατάσταση, σε πολιτικό, οικονομικό, ιστορικό επίπεδο. Ετσι, δημαγωγούν και λαϊκίζουν με αντικομμουνισμό, γιατί το ΚΚΕ, τούς κάθεται στον λαιμό. Το ΚΚΕ, τη μέγιστη δύναμη του μέγα λαού μας φοβούνται. Ο λαός μας έχει μνήμη. Και το γνωστό παραμύθι, «ο λαός ξεχνάει», πια δεν περνάει.

Η «υπόθεση του Κατίν», κύριοι αρθρογραφούντες, είναι συκοφαντία και ψέμα κατά της σοσιαλιστικής πολιτικής της Σοβιετικής Ενωσης. Ο ναζιστής-φασίστας Γκέμπελς, στο ημερολόγιό του με ημερομηνία 8 Μάη 1943, ομολογεί: «Δυστυχώς στους τάφους του Κατίν βρέθηκαν γερμανικές σφαίρες… Είναι απαραίτητο αυτή η πληροφορία να παραμείνει άκρως απόρρητη. Αν ποτέ ερχόταν εν γνώσει του εχθρού, η όλη υπόθεση του Κατίν θα κατέρρεε». Οι μαχητές του ΔΣΕ, κύριοι αρθρογραφούντες, δεν ήταν- κατά την εφημερίδα βεβαίως εις την οποίαν αρθρογραφήσατε- «κόκκινοι κατάσκοποι». Οι μαχητές του ΔΣΕ ήταν παιδιά του λαού που παλέψανε για το δίκιο, για μια ανθρώπινη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι μαχητές του ΔΣΕ έκαναν ταξικό αγώνα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, λεύτερη από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά των Αγγλων και Αμερικανών, για μια Ελλάδα λαοκρατούμενη, αφέντη στον τόπο της. Και τα παραμύθια περί «κόκκινων κατασκόπων», «Σχολών Εκπαίδευσης» και ό,τι άλλο ψευδές- μα αληθώς αντικομμουνιστικό- «ανακαλύψετε», χάρισμά σας. Ο λαός στις 4 Οκτώβρη 2009 θα δώσει την απάντηση στον κάθε μορφής αντικομμουνισμό, με το ΚΚΕ δυνατό- τον λαό δυνατό.

«Οι κρύπτες της ιστορίας του εμφυλίου»
Ο κ. Αντώνιος Ν. Βενέτης, από την Αθήνα, γράφει:

Το λίαν αποκαλυπτικό κείμενο των Ν. Μαραντζίδη και Κ. Τσίβου, στο «Βήμα» της 6ης.9.2009, για τη «σχολή πρακτόρων» του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα του ΔΣΕ το 1949, στη «Λαϊκή Δημοκρατία» της Τσεχοσλοβακίας, αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη γιατί το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανοίξει τα αρχεία του στους ερευνητές, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Και ασφαλώς η «σχολή πρακτόρων» ανήκει, όπως θα έλεγε ο μακαρίτης Μιχαήλ Ράπτης ή Πάμπλο, στις «κρύπτες της ιστορίας» του εμφυλίου πολέμου, που τοποθετούνται όλες στην αριστερή όχθη και που, εν πολλοίς, εξηγούν την αρνητική στάση του ΚΚΕ στο άνοιγμα των αρχείων του.

Περί «ελληνοτουρκικής φιλίας»
Ο κ. Στέλιος Γεωργιάδης γράφει:

Γιατί το ελληνικό έθνος προσβλέπει στη λεγόμενη «ελληνοτουρκική φιλία»; Σύμφωνα με ορισμένους η απάντηση είναι απλή: Μέσω μια καλής σχέσης μεταξύ δύο κρατών μπορούν να επιλυθούν πολλά προβλήματα και να αναπτυχθούν συνεργασίες σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και η ασφάλεια. Η θεωρία αυτή φαίνεται εκ πρώτης όψεως λογική. Είναι όμως εφικτή η υλοποίησή της στην περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας; Πώς εξυπηρετούνται τα σημερινά ελληνικά εθνικά συμφέροντα μέσω αυτής της «ελληνοτουρκικής φιλίας»; Η εισβολή και η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, οι συστηματικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι προκλητικές ενέργειες στη Θράκη, η καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν χειροπιαστές ενδείξεις της τουρκικής προσφοράς στην «ελληνοτουρκική φιλία». Οι έλληνες «ειδικοί» συστήνουν «ψυχραιμία». Κανείς δεν διαφωνεί ότι χρειάζεται ψυχραιμία. Αλλά ψυχραιμία δεν σημαίνει απάθεια και υποταγή. Αν δεν αποδεχθούμε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι εχθρός του Ελληνισμού, δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουμε σωστά (και ψύχραιμα) τους εθνικούς κινδύνους. Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία. Να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική η οποία ξεκινά από την ειλικρινή αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε έναν κόσμο ουτοπικό ο οποίος στηρίζεται σε μια ανύπαρκτη «ελληνοτουρκική φιλία». Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Τουρκία είναι ο εχθρός μας. Αυτή την πικρή αλλά και απλή αλήθεια πρέπει τουλάχιστον να την αποδεχθούμε.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk