Στον χρυσό τώρα τα λεφτά

H σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και οι προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας πυροδοτούν τώρα νέα φυγή των κερδοσκοπικών και συντηρητικών κεφαλαίων από την ασφάλεια του δολαρίου και των ομολόγων προς τις αγορές του χρυσού και των άλλων μετάλλων και εμπορευμάτων, κυρίως του πετρελαίου. Η αξία του δολαρίου κατρακύλησε σε σχέση με όλα τα νομίσματα, ενώ έναντι του ευρώ έπεσε ως τα 1,4531 δολάρια με συνέπεια τα επενδυτικά κεφάλαια να στραφούν προς την ασφάλεια του χρυσού.

H σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και οι προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας πυροδοτούν τώρα νέα φυγή των κερδοσκοπικών και συντηρητικών κεφαλαίων από την ασφάλεια του δολαρίου και των ομολόγων προς τις αγορές του χρυσού και των άλλων μετάλλων και εμπορευμάτων, κυρίως του πετρελαίου. Η αξία του δολαρίου κατρακύλησε σε σχέση με όλα τα νομίσματα, ενώ έναντι του ευρώ έπεσε ως τα 1,4531 δολάρια με συνέπεια τα επενδυτικά κεφάλαια να στραφούν προς την ασφάλεια του χρυσού. Η τιμή του πολυτίμου μετάλλου εκτινάχτηκε στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, στα 1.007,70 δολάρια την ουγκιά και στη συνέχεια έπαιζε λίγο πάνω- λίγο κάτω από τα επίπεδα των 1.000 δολαρίων. Επίσης, η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχτηκε χθες ως τα 72 δολάρια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ανοδικές τάσεις και στα χρηματιστήρια. Η Wall Street βρισκόταν σε θετικό πρόσημο δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν με κέρδη.

Οσον αφορά τις προοπτικές στην αξία του χρυσού οι ειδικοί αισιοδοξούν. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν τις προβλέψεις τους διότι εκτιμούν ότι «καθημερινά αυξάνονται οι ενδείξεις για μια ισχυρότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας παγκοσμίως». Αλλοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι, παρά την ανοδική πορεία στα τελευταία εννέα χρόνια, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου – αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός- ακόμη βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά της ύψη. Και πάντως προβλέπουν ότι είναι απίθανο να εξασθενήσει. Σημειωτέον ότι η θυελλώδης αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε πλήξει και την τιμή του χρυσού, με αποτέλεσμα από τα 1.033,90 δολάρια την ουγκιά που είχε φθάσει πριν από 18 μήνες να υποχωρήσει κάτω από τα 900 δολάρια. Ηταν τόσο έντονο το παιχνίδι των κερδοσκοπικών και θεσμικών κεφαλαίων χθες ώστε ορισμένοι ειδικοί να χαρακτηρίζουν ανόητο τον καθορισμό νέου στόχου-τιμής. Διότι με την τιμή του χρυσού να τιμολογείται σε δολάρια κάθε πτώση του αμερικανικού νομίσματος καθιστά το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο όταν για την αγορά του χρησιμοποιείται άλλο νόμισμα.

Είναι γεγονός ότι τα τεράστια πακέτα τόνωσης των οικονομιών παγκοσμίως και η πλημμυρίδα του φθηνού χρήματος από τους κεντρικούς τραπεζίτες αρχίζουν και προκαλούν πληθωριστικές προσδοκίες. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού έχει συνεπώς ενισχύσει την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου, καθώς εκτιμάται από πολλούς επενδυτές ως ένα ασφαλές επενδυτικό λιμάνι στον πληθωριστικό κίνδυνο. Πόσο δε μάλλον που τα νέα άλματα στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων θα δώσουν περαιτέρω καύσιμα στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Επισημαίνεται ωστόσο ότι άλλοι αναλυτές φαίνεται να μη συμφωνούν με τη σύνδεση μεταξύ της τιμής του χρυσού και του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ της αξίας του χρυσού και του δολαρίου είναι περισσότερο σημαντική.

Ενας άλλος παράγοντας, όπως υποστηρίζεται, είναι και η ισχυρή δυναμική ζήτησης κυρίως από την Κίνα, αλλά και από την Ινδία. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι ρυθμοί ζήτησης από το Πεκίνο θα επιταχυνθούν με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς παρά τα ραγδαία αυξανόμενα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, τα αποθέματα της Κίνας σε χρυσό είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτα. Επιπλέον, η ελκυστικότητα του χρυσού στηρίζεται σε μια γενικότερη κινητικότητα στις αγορές εμπορευμάτων, όπου τα πολύτιμα και βασικά μέταλλα και εμπορεύματα έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη προς τη σημερινή συνάντηση του ΟΠΕΚ. Ομως ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλι αλ Ναΐμι δήλωσε ότι η αγορά είναι σε «καλή κατάσταση», καθώς η τιμή του πετρελαίου μεταξύ των 68 δολαρίων και των 73 δολαρίων είναι ικανοποιητική τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους πετρελαιοπαραγωγούς. Για τον λόγο αυτό λέγεται ότι το καρτέλ δεν θα αλλάξει τους στόχους για την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk