Στις μετεκλογικές καλένδες οι αποφάσεις για ΛΑΡΚΟ – ΔΕΠΑ

Παγώνουν οι αποφάσεις της ΔΕΗ που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα με πωλήσεις συμμετοχών και δικαιώματα σε άλλες εταιρείες, λόγω της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών και εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων ύστερα από αυτές. Στη διάρκεια του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε οποιεσδήποτε κινήσεις σχετίζονται με τη ΛΑΡΚΟ ή τη ΔΕΠΑ. Οσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, το ΔΣ της ΔΕΗ εξέτασε τη δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε το τελευταίο να χειριστεί …

Στις μετεκλογικές καλένδες οι αποφάσεις για ΛΑΡΚΟ – ΔΕΠΑ | tovima.gr

Παγώνουν οι αποφάσεις της ΔΕΗ που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα με πωλήσεις συμμετοχών και δικαιώματα σε άλλες εταιρείες, λόγω της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών και εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων ύστερα από αυτές. Στη διάρκεια του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε οποιεσδήποτε κινήσεις σχετίζονται με τη ΛΑΡΚΟ ή τη ΔΕΠΑ. Οσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, το ΔΣ της ΔΕΗ εξέτασε τη δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε το τελευταίο να χειριστεί εν λευκώ το ποσοστό 28% που κατέχει η ΔΕΗ στην ελληνική μεταλλουργική βιομηχανία νικελίου, που βρισκόταν ως την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών σε διαδικασία πώλησης, με βάση την εισήγηση του προέδρου κ. Π. Αθανασόπουλου. Στη ΛΑΡΚΟ διαθέτει και η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 36% και αναμενόταν να πράξει το ίδιο ώστε να μπορέσει το Δημόσιο να διαπραγματευτεί με τον υποψήφιο ιδιώτη το συνολικό πακέτο μετοχών της επιχείρησης και όχι το μειοψηφικό (36%) του Δημοσίου.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την επιλογή συμβούλων για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (option) της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ. Προ ημερών η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την ΕΤΕ και την ΒΝΡ Ρaribas για να αναλάβουν οι δύο τράπεζες σύμβουλοι αποτίμησης της option για την είσοδο της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των συμβούλων θα ήταν αρχικά χαμηλή και εν συνεχεία αυξανόμενη ανάλογα με το αποτέλεσμα, δηλαδή υψηλότερη σε περίπτωση που η ΔΕΗ αγοράσει το 30% της ΔΕΠΑ, ή ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Ενεργειακοί αναλυτές τόνιζαν χθες ότι η ΔΕΗ σκόπευε να διεκδικήσει την είσοδό της στη ΔΕΠΑ εμφανίζοντας εταίρο από το εξωτερικό, με «ειδίκευση» στο φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει ακόμη το μνημόνιο της ΔΕΗ με τη γερμανική RWΕ.

Τυπικά τα δύο θέματα παραπέμφθηκαν σε επόμενο συμβούλιο, αλλά φαίνεται να επικράτησε η επιχειρηματολογία ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πολλώ δεν μάλλον όταν δεν είναι γνωστό τι θα πράξει με ΛΑΡΚΟ και ΔΕΠΑ η νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk