Φαινόμενο ντόμινο για την αγορά χημικών πρώτων υλών

Προβληματισμό από την οικονομική ύφεση και τον βαθμό που επηρεάζει τους κλάδους που προμηθεύονται χημικές πρώτες ύλες παρουσιάζει η εγχώρια αγορά των χημικών πρώτων υλών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ηellastat ΑΕ. Στη μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι η αγορά των χημικών είναι άμεσα εξαρτημένη από τις συνθήκες που επικρατούν στους κλάδους που αποτελούν πελάτες της. Οι κυριότερες βιομηχανίες στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες του κλάδου είναι αυτές των χρωμάτων, πλαστικών, φαρμάκων, απορρυπαντικών, καλλυντικών, τροφίμων και ποτών, επεξεργασίας νερού και κλωστοϋφαντουργίας.

Φαινόμενο  ντόμινο για  την αγορά  χημικών  πρώτων υλών | tovima.gr

Προβληματισμό από την οικονομική ύφεση και τον βαθμό που επηρεάζει τους κλάδους που προμηθεύονται χημικές πρώτες ύλες παρουσιάζει η εγχώρια αγορά των χημικών πρώτων υλών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ηellastat ΑΕ.

Στη μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι η αγορά των χημικών είναι άμεσα εξαρτημένη από τις συνθήκες που επικρατούν στους κλάδους που αποτελούν πελάτες της. Οι κυριότερες βιομηχανίες στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες του κλάδου είναι αυτές των χρωμάτων, πλαστικών, φαρμάκων, απορρυπαντικών, καλλυντικών, τροφίμων και ποτών, επεξεργασίας νερού και κλωστοϋφαντουργίας.

Βάσει των στοιχείων της μελέτης, οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς καλύπτονται κυρίως από εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, ενώ τα τελευταία χρόνια προχωρούν αυξανόμενες οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες συνδυάζουν πλέον, εκτός των χαμηλών τιμών, και ικανοποιητική ποιότητα. Ως εκ τούτου στον κλάδο δραστηριοποιούνται κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν έσοδα είτε λειτουργώντας ως μεσίτες μεταξύ των διεθνών οίκων και των εγχώριων εταιρειών είτε προμηθεύοντας τις τελευταίες από τις αποθήκες τους με πρώτες ύλες που έχουν εισάγει για ίδιο λογαριασμό.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγωγή, σχετική δραστηριότητα επιδεικνύει περιορισμένος αριθμός εταιρειών που ανήκει στον υπό εξέταση κλάδο ή προέρχεται από τον χώρο των καυσίμων και λιπαντικών.

Οσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Ηellastat αναφέρονται τα περιθώρια ανάπτυξης που διακρίνουν τις εταιρείες που προμηθεύουν τους κλάδους των φαρμάκων και της επεξεργασίας νερού και τα αμυντικά χαρακτηριστικά των πελατών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk