Ευρωδικαίωση για τον ΟΠΑΠ

Συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ελευθερίας παροχής υπηρεσιών έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απαγόρευση που επιβάλλει η πορτογαλική νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, μια απόφαση που ενδυναμώνει τα επιχειρήματα των κρατικών μονοπωλίων στις χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ (+3,36% χθες η μετοχή). Η σχετική απόφαση αφορούσε τη νομική διαμάχη μεταξύ του αυστριακού ομίλου online στοιχηματισμού bwin και του πορτογαλικού κρατικού οργανισμού τυχερών παιχνιδιών Santa Casa.

Συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ελευθερίας παροχής υπηρεσιών έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απαγόρευση που επιβάλλει η πορτογαλική νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, μια απόφαση που ενδυναμώνει τα επιχειρήματα των κρατικών μονοπωλίων στις χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ (+3,36% χθες η μετοχή).

Η σχετική απόφαση αφορούσε τη νομική διαμάχη μεταξύ του αυστριακού ομίλου online στοιχηματισμού bwin και του πορτογαλικού κρατικού οργανισμού τυχερών παιχνιδιών Santa Casa. Η τελευταία ήθελε να ακυρώσει συμφωνία χορηγίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος, η οποία επέτρεπε στην αυστριακή εταιρεία να διαφημίσει τα links των ιστοσελίδων της. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί να επιτρέψει στις χώρεςμέλη τον περιορισμό των ιστοσελίδων με περιεχόμενο τυχερών παιχνιδιών, αν στόχος είναι η καταπολέμηση της απάτης και εγκληματικών ενεργειών.

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Liga Ρortuguesa, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε μεταξύ άλλων πως « πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που μας δικαιώνει πλήρως». Οπως σημείωσε, «όταν πριν από δύο χρόνια αναπτύξαμε με σαφήνεια την επιχειρηματολογία που υιοθετεί σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι παράνομοι, τα φερέφωνά τους, αλλά και κάποιοι εμβριθείς αναλυτέςεκάγχαζαν και εδήλωναν ότι ο αγώνας είναι προσχηματικός και εκ προοιμίου χαμένος.Τώρα τι λένε; Τον Μάρτιο, ύστερα από σκληρό διαφωτιστικό αγώνα της ΟΠΑΠ, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία έκθεση,που απέρριπτε τις θέσεις των παράνομων ανταγωνιστών μας και περιελάμβανε το σύνολο των τροπολογιών που υποστηρίξαμε ως ΟΠΑΠ. Οι θέσεις μας κατέστησαν έτσι ευρωπαϊκή πολιτική. Σήμερα, με τη σαφέστατη απόφαση του Δικαστηρίου,οι θέσεις μας αναδεικνύονται και σε ευρωπαϊκό δίκαιο. Το μονοπώλιο είναι σήμερα ασφαλέστερο παρά ποτέ».

Η απόφαση
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε απερίφραστα το δικαίωμα της Πορτογαλίας να παραχωρεί στην εθνική λοταρία, τη Santa Casa da Μisericordia de Lisboa, το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης παιγνίων μέσω του Διαδικτύου. Το Δικαστήριο κρίνει ότι, εν όψει της ιδιαιτερότητας και της κοινωνικής προβληματικότητας του τομέα των παιγνίων, και ιδίως της αναγκαιότητας να καταπολεμηθούν η απάτη και η εγκληματικότητα, η Πορτογαλία δικαιούται να απαγορεύει σε επιχειρηματικούς φορείς άλλων κρατών-μελών να προσφέρουν προϊόντα αθλητικού στοιχήματος στους πολίτες της μέσω του Διαδικτύου. Μια τέτοια απαγόρευση κρίνεται συμβατή με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, είναι δηλαδή συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία, «η απόφαση δικαιώνει την Ελληνική Δημοκρατία και την ΟΠΑΠ ΑΕκαι αποδεικνύει ότι όσοι με ευκολία προεξοφλούσαν την ασυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο της ελληνικής απαγόρευσης παιγνίων στο Διαδίκτυο, και γενικότερα του εθνικού μονοπωλίου, προσπαθούσαν να παραπλανήσουν ή είχαν άγνοια της νομικής πραγματικότητας. Είναι πλέον σαφές ότι η διεξαγωγή και διαφήμιση παιγνίων που διοργανώνονται σε “παραδείσους” τύπου Μάλτας ή Γιβραλτάρ δεν προστατεύεται από δήθεν ευρωπαϊκά δικαιώματα και μπορεί να τιμωρηθεί ποινικά από τα κράτη-μέλη όπου κατοικούν οι πελάτες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk